Rishi Sunak felelősségre vonhatja a Scotland Yard főparancsnokát + videó

Óriási port vert fel Nagy-Britanniában, hogy az agresszív palesztinpárti tüntetők az évszázados hagyományokat sem hajlandók tiszteletben tartani.

2023. 11. 08. 20:25
TURING, Alan; SUNAK, Rishi
London, 2023. október 26. Rishi Sunak brit miniszterelnök beszédet tart a mesterséges intelligencia (AI) hatásairól a brit Királyi Természettudományos Társaság, a Royal Society londoni székházában 2023. október 26-án. November 1-2-án az Egyesült Királyság ad otthont az elsõ AI-biztonsági csúcstalálkozónak a buckinghamshire-i Bletchley város kastélymúzeumában, ahol egykor Alan Turing angol matematikus társaival feltörte a német hírközlés által a II. világháborúban használt Enigma-kódot. A találkozón politikai vezetõk, technológiai vállalatok képviselõi és tudósok a mesterséges intelligencia fejlõdésével járó változásokról és kihívásokról értekeznek majd. MTI/AP/Getty Images pool/Peter Nicholls Fotó: Peter Nicholls
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási port vert fel Nagy-Britanniában, hogy A fegyverszünet napján (Armistice Day) is palesztinpárti tüntetést szerveznének, és az előző hetekhez hasonlóan tüntetők tízezrei vonulnának utcára Londonban és több más nagyobb városban országszerte. A napokban a Scotland Yard a demonstrációk elhalasztását kérte a szervezőktől, aznap ugyanis az évszázados hagyománynak megfelelően a háborúk áldozatairól emlékeznek meg az országban, a szervezők azonban visszautasították a kérést.

Sir Mark Rowley, a Scotland Yard főparancsnoka szerint azért nem kérhetnek kormányzati felhatalmazást a rendezvény betiltására, mert megítélésük szerint a tüntetés nem veszélyezteti az emberek biztonságát, és nem áll fenn a rendbontás veszélye. 

Rishi Sunak brit miniszterelnök kijelentette, hogy felelősségre fogja vonni a rendőrfőnököt, mert úgy döntött, hogy zöld utat ad a szombati palesztinbarát tüntetésnek. – Sir Mark Rowley azt mondta, biztosítani tudja, hogy ezen a hétvégén békében megtartsuk az ünnepet, és a lakosság biztonságát is garantálta. Most az én feladatom az, hogy felelősségre vonjam őt azért, ha ez nem teljesül. Általánosságban az a véleményem, hogy ezek a felvonulások tiszteletlenek – jelentette ki a kormányfő egy iskolában tett látogatása során. Hozzátette, hogy ez a hétvége arról fog szólni, hogy az ország összegyűljön, és lerója tiszteletét. – Én is ezt fogom tenni. Azt hiszem, az ország túlnyomó többsége is ezt fogja tenni ezen a hétvégén, méltósággal és tisztelettel emlékezni – szögezte le.

A Scotland Yard főparancsnoka egyébként azzal érvelt, hogy két, egymástól távoli helyszínen rendezik majd meg a két eseményt. A szervezők is hangsúlyozták, hogy a londoni tüntetés csaknem két órával a háborús áldozatok emléke előtti, hagyományosan délelőtt 11 órakor tartott jelképes néma főhajtás időpontja után kezdődik.

A főparancsnokra valószínűleg további nyomás nehezedik majd, hogy változtassa meg a véleményét az elkövetkező napokban, mivel a kabinet miniszterei továbbra is a tiltakoznak a döntés ellen.

Suella Braverman belügyminiszter például azt nyilatkozta, hogy a palesztinpárti tüntetés márpedig súlyos kockázatokat rejt magában, ezért óriási hiba lenne a rendőrség részéről, ha engedélyeznék a demonstrációt.

Az elmúlt hetekben több tízezren tüntettek Londonban az izraeli–palesztin háborúban elesett palesztinok miatt, múlt szombaton a negyedik hete tartó tüntetések során 29 letartóztatás történt, amelyek során tűzijátékot dobáltak a rendőrökre.

Borítókép: Rishi Sunak brit miniszterelnök beszédet tart a mesterséges intelligencia hatásairól a brit Királyi Természettudományos Társaság, a Royal Society londoni székházában 2023. október 26-án (Fotó: MTI/AP/Getty Images pool/Peter Nicholls)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.