Titkosított dokumentumokat mutattak be a Kennedy-gyilkosságról

A most bemutatott dokumentumokból megtudhatjuk a Szovjetunió első reakcióját az Egyesült Államok 35. elnökének meggyilkolására. Emellett egy regénybe illő, Hruscsov és Kennedy közötti titkos politikai kapcsolatra is fény derül a jelentésekből.

Forrás: Rosszija12023. 11. 20. 19:18
CONFERENCE-KENNEDY-KHROUCHTCHEV
Soviet leader Nikita Khrushchev (R) gives hand to US President John Fitzgerald Kennedy (L) in front of the American embassy of Vienna, Austria, 03 June 1961. (Photo by UNITED PRESS PHOTO / AFP) Fotó: UNITED PRESS PHOTO / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok a Kennedy-gyilkosság után azonnal a Szovjetuniót okolta, azonban a most nyilvánosságra hozott egykori dokumentumok új színben mutatják be a szovjet vezető, Nyikita Hruscsov és az amerikai elnök kapcsolatát. 

A Rosszija1 orosz állami televízió mutatta be azokat a dokumentumokat, amelyek eddig „szigorúan titkos” jelzéssel pihentek a levéltárban. Ezeket hatvan évvel ezelőtt kizárólag a Szovjetunió vezetői számára küldte el a washingtoni nagykövet, Anatolij Dobrinyin, csak a katonai hírszerzés legmagasabb rangú tisztjei dekódolhatták őket, és szinte a texasi drámai események alakulásával egy időben olvasták fel Moszkvában, abban a szobában, ahol a legfelsőbb szovjet vezetés összegyűlt a hírek hallatán.

Később egy futár újabb sürgős táviratot juttatott el Dobrinyintől a Központi Bizottság tagjaihoz. 

„Kennedy halálával kapcsolatban szükséges lenne részvétet nyilvánítani Hruscsov és Brezsnyev nevében az új elnöknek, Johnsonnak és Kennedy feleségének” – fogalmazott a küldeményben Dobrinyin.

Hruscsov nemcsak levélben fejezte ki részvétét, hanem feleségével személyesen is ellátogatott az amerikai nagykövetségre. A nagyköveti rezidenciáról távozva az újságírók könnyeket vettek észre Nina Hruscseva szemében. Az is kiderült, hogy Hruscsov felesége személyes levelet küldött Jacqueline Kennedynek. 

Megdöbbenve férje – az Amerikai Egyesült Államok elnöke, John F. Kennedy – tragikus halála miatt, kérem, fogadja őszinte részvétemet és együttérzésemet Önnek és egész családjának ebben a szomorú órában

 – állt a levélben.

 

Titkos levelek kerültek elő

A két nagyhatalom vezetője több mint két éven át titokban leveleztek a KGB-ben dolgozó Georgij Bolcsakov és Kennedy sajtótitkára, Pierre Salinger révén. Az újságpapírba csomagolt levélváltásra egy New York-i szállodai szobában került sor. A legelső titkos üzenetben, amelyet Hruscsov 1961. szeptember 29-én küldött Kennedynek, a világ jelenlegi bizonytalan állapotát Noé bárkájához hasonlította, ahol a tiszta és tisztátalan állatok egyaránt menedéket találtak.

A Rosszija1 tudósítása szerint Kennedy elnök meglehetősen bizalmatlan volt a külügyminisztériummal, a hadsereggel és a CIA-val szemben, ezért egy nem hivatalos csatornán keresztül titkos levelezést folytatott Hruscsovval. Mindketten személyesen élték át a második világháború borzalmait, és felismerték az egyetemes nukleáris megsemmisítés veszélyeit, keresték a tárgyalási lehetőséget.

1963. június 10-én az amerikai elnök a washingtoni egyetemen tartott híres „békebeszédében” a hallgatókhoz szólt, és a hidegháború befejezését javasolta.

„Gondoljuk át a Szovjetunióval szembeni hozzáállásunkat” – hangsúlyozta J. F. Kennedy. Szónoklatában az elnök a Szovjetunió második világháborúban elszenvedett veszteségeire utalva elmondta: „Egyetlen nemzet sem szenvedett többet, mint a Szovjetunió a második világháború során. Legalább húszmillióan vesztették életüket.”

Hruscsov ezután azonnal reagált az amerikai vezető beszédére a központi szovjet sajtó hasábjain.

Kennedy elnök beszédében megjelenik annak megértése, hogy a fegyverkezési verseny, a hatalmas mennyiségű atomfegyverek felhalmozása következtében a világot, beleértve az Amerikai Egyesült Államokat is, valódi veszély fenyegeti. Helyesen mondja, hogy a jelenlegi körülmények között értelmetlen egy világháború, mivel az óhatatlanul hatalmas emberi áldozatokkal járna.

 

A magányos gyilkos

A gyilkosságot követően újabb kódolt távirat érkezett Dobrynintől, váratlan fordulatról számolt be az ügyben. Őrizetbe vették a 24 éves volt tengerészgyalogos Lee Harvey Oswaldot. Az amerikai sajtó orosz nyomra mutatott rá az életrajzában, amit a nagykövet meg is erősített.

„A nagykövetség konzuli osztályának ellenőrzése megállapította, hogy Oswald valóban több évig Minszkben élt, ahol feleségül vette az 1941-ben született Marina Ivanovna Prusakova szovjet állampolgárt.”

Hruscsov négy nappal azután kapta meg a Kennedy-gyilkosságot vizsgáló elnöki vizsgálóbizottság jelentésének másolatát, hogy maga a jelentés Johnson elnök asztalára került. A szovjet vezető nem fogadta el a hivatalos verziót. Drew Pironnak, a befolyásos amerikai Washington Carousel című kiadvány rovatvezetőjének még 1964 májusában adott interjújában kifejtette, hogy miért:

Lehetetlen, hogy egy ilyen bűncselekményt egyedül kövessenek el. Ez túl bonyolult bűncselekmény Lee Oswald értelmi képességeinek. Egy egész csoport dolgozott ezen, egy speciálisan kiagyalt terv szerint.

A szovjet vezető hozzátette, hogy véleménye szerint „Kennedy lényegében ellenségei áldozatává vált. És ahogy nekem tűnik, Warren (az ügy vizsgálatára alapított bizottság vezetője – a szerk.) ezt nem fogja tudni kivizsgálni”.

Az Anasztasz Mikoján örmény származású szovjet politikus vezette gyászoló küldöttség az Egyesült Államokba repült. Megrendítő találkozóra került sor Kennedy özvegyével, Jacqueline-nel. Mikoján egy rejtjelezett táviratban részletesen leírta a történteket. 

Jacqueline Kennedy nagy átéléssel és alig visszafojtott zokogással mondta: »Biztos vagyok benne, hogy Hruscsov elnök és a férjem sikerrel járhattak volna a béke keresésében, és törekedtek is rá. Most önöknek kell folytatniuk ezt a törekvést, és végig kell vinniük«

– hangsúlyozta Mikoján.

A Warren-bizottság, amelyben a Kennedy által kirúgott Allen Dulles, a CIA mindenható volt igazgatója is helyet kapott, egy éven át vizsgálta az évszázad leghírhedtebb bűntényét. A bizottság végső ítélete senkit sem lepett meg. Állítólag a hihetetlenül nehéz bűncselekményt egy magányos merénylő követte el.

A Rosszija1 dokumentum riportja utalt arra, hogy a mai napig több mint tízezer jelentés, feljegyzés és dokumentum van zárolva a Kennedy-gyilkossági ügyből az Egyesült Államokban.

Borítókép: Nyikita Hruscsov szovjet vezető és J. F. Kennedy amerikai elnök (Fotó: AFP/United Press Photo) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.