Visszakerült a helyére a Mária-szobor, kár, hogy senki nem láthatja

Még várni kell a kolozsvári felújítás befejezéséig.

Forrás: Maszol2023. 11. 22. 6:03
Aerial,View,Of,An,Old,Town,On,A,Cloudy,Day
1799245633 Fotó: Paul Antonescu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszavitték az eredeti helyére a belvárosban a kommunizmus idején elköltöztetett barokk szobrot, a Mária-oszlopot Kolozsváron – adta hírül a Maszol. Igaz, még nem lehet megcsodálni, mert a munka befejezéséig letakarták a művet, de az arra járók hamarosan láthatják is majd.

A portál hangsúlyozza, hogy a projektet november végéig le kell zárni. Megjegyzik, a Farkas és az Egyetem utca felújítása tavaly januárban kezdődött, és úgy tudják, már több mint tíz hónapja véget kellett volna, hogy érjenek a munkálatok. Egyébként az a Mária-szobor, amit most visszaraktak a helyére, nem az eredeti, ugyanis az

annyira rossz állapotban van, hogy a megóvása érdekében a Szépművészeti Múzeumban marad megőrzésre.

A térre tehát egy másolatot szállítottak vissza. A restaurálást, újjáépítést vezető Kiss Zoltán Árpád korábban arról tájékoztatott, hogy a főalakról, Szűz Máriáról és a három angyalkáról hiteles másolat, a három ampolnából a javított eredeti változat kerül vissza a helyére.

A szobrot az 1738–39-es pestisjárvány emlékére emelték. Az alkotás 1944-ben sérült meg, az 1950-es évek végén pedig restaurálták, de a kommunista hatalomnak feltűnt, hogy az egyetem főépülete előtt egy vallási szobor áll, ezért inkább a ferences templomba szállították 1959-ben. Két évvel később a Szent Péter-plébániatemplom mögött találtak új helyet a műalkotásnak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.