A Kreml szerint a Nyugat szítja a feszültséget Szerbiában + videó

Szerbiában a december 17-i választások óta folyamatosak az ellenzéki tüntetések.

2023. 12. 26. 14:10
null
Belgrád, 2023. december 25. Ellenzéki tüntetõk a belgrádi önkormányzat épülete elõtt 2023. december 24-én. A baloldali ellenzék a december 17-i választásokon elkövetett szavazatlopással és csalással vádolja a gyõztes kormánypártot, emiatt több ezren tüntettek a szerb fõvárosban. A rendõrség legalább 35 embert õrizetbe vett. MTI/AP/Darko Vojinovic Fotó: Darko Vojinovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország szerint külföldi erők állnak a szerbiai zavargások mögött. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyanakkor elmondta:

nincs kétségünk afelől, hogy az ország vezetése biztosítani fogja a jogállamiságot.

Ezzel kapcsolatban Marija Zaharova a minap azt mondta, hogy „a kollektív Nyugat nyilvánvalóan megpróbálja befolyásolni a helyzetet Szerbiában, a Majdan-puccsok technikáját alkalmazva.”

A december 17-én rendezett választásokat követően zavargások törtek ki Szerbiában. Hétfőn több ezren gyűltek össze Belgrádban a központi választási bizottság épülete előtt. A tüntetők a rendőr-főkapitánysághoz vonultak, azt feltételezve, hogy ott a rendőrök által fogva tartottak vannak.

Korábban a nap folyamán a rendőrség azt közölte, hogy 38 embert vettek őrizetbe az ellenzéki tüntetések alatt és után. A rendőrség tájékoztatása szerint az összecsapásokban nyolc rendőr megsérült.

A tüntetők vasárnap betörték az ablakokat és az üvegeket a városháza főbejáratánál.

Ivica Ivkovics, a rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy a nyolc sebesült rendőr közül ketten súlyos sérüléseket szenvedtek.

Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy fenntartsuk a békét és a rendet, és további letartóztatásokra számítunk a tüntetések nyomán

 – mondta Ivkovics egy sajtótájékoztatón.

Ana Brnabics leköszönő miniszterelnök megköszönte az orosz titkosszolgálatnak, hogy tájékoztatást adott az ellenzék tervezett tevékenységeiről. 

A nyilatkozatom nem lesz népszerű Nyugaton

– mondta Brnabics, a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) tagja a szerb televízióban.

Egy nemzetközi megfigyelőmisszió múlt hétfőn azt mondta, hogy az SNS tisztességtelen előnyhöz jutott a média elfogultsága, Alekszandar Vucsics elnök helytelen befolyása és a szavazási szabálytalanságok, például szavazatvásárlás révén. A szerb hatóságok tagadják a szabálytalanságokat.

Borítókép: Ellenzéki tüntetők a belgrádi önkormányzat épülete előtt 2023. december 24-én. A baloldali ellenzék a december 17-i választásokon elkövetett szavazatlopással és csalással vádolja a győztes kormánypártot, emiatt több ezren tüntettek a szerb fővárosban. A rendőrség legalább 35 embert őrizetbe vett (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.