Aggodalomra ad okot Németországban az antiszemita bűncselekmények számának riasztó emelkedése

Sürgős cselekvésre van szükség.

2023. 12. 29. 20:19
NUNEZ, Laurent
Párizs, 2023. október 31. Dávid-csillaggal festett falú ház elõtt járókelõk Párizsban 2023. október 31-én. Laurent Nunez párizsi rendõrfõnök szerint a falfirka antiszemita, ezért a rendõrség nyomozást indított az elkövetõ megtalálásáért. MTI/AP/Michel Euler Fotó: Michel Euler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggasztó fejlemény, hogy a németországi Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) az antiszemita bűncselekmények számának jelentős növekedéséről számolt be, amely elsősorban vallási különbségekhez vagy külföldiekhez köthető. Október 7. és november 27. között a BKA mintegy 4700, a közel-keleti háborúval kapcsolatos bűncselekményt regisztrált, amelyek közül körülbelül 700-at a politikai indíttatású bűncselekmény kategórián belül antiszemitának minősítettek.

Holger Münch, a BKA elnöke kiemelte a helyzet súlyosságát, hangsúlyozva, hogy sürgősen foglalkozni kell a bűncselekmények ezen új dimenziójával. Münch hangsúlyozta:

Az antiszemita bűncselekmények megugrása, különösen a vallási vagy idegen indíttatású bűncselekmények körében, mélyen aggasztó. Szembe kell néznünk ezzel a problémával.

Az érintett gyanúsítottak között többségben vannak a német állampolgársággal rendelkezők, valamint a szíriai és török állampolgársággal rendelkező személyek, ami összetett, határokon átívelő kihívást jelent. Münch a bevándorlók német történelemmel és értékekkel való fokozottabb megismertetésére szólított fel, és kijelentette:

Az integráció kulcsfontosságú, és történelmünk megértése elősegíti az összetartozás érzését.

Az antiszemita bűncselekmények számának növekedése veszélyezteti a tolerancia és a befogadás elvét Németországban. A bűnüldöző szervek és a társadalom közös erőfeszítései elengedhetetlenek e tendenciák megfékezéséhez, biztosítva egy olyan társadalmat, ahol a sokszínűséget ünneplik és tiszteletben tartják. Miközben Németország ezzel a hullámmal küzd, átfogó stratégiára van szükség e nyugtalanító incidensek kiváltó okainak megszüntetésére és egy félelemtől és diszkriminációtól mentes társadalom kialakítására – tette hozzá.

Borítókép: Egy Dávid-csillaggal festett falú ház előtt járókelők Párizsban, 2023 (Fotó: MTI/AP/Michel Euler)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.