Akkora a munkaerőhiány a görögöknél, hogy még az illegális migránsokat is marasztalják

Harmincezer illegális migránst tartanak meg.

2023. 12. 20. 9:48
null
Mitilini, 2023. augusztus 28. Migránsok hagyják el a görög parti õrség hajóját a Leszbosz-szigeti Mitilini kikötõjében 2023. augusztus 28-án, miután az illegális bevándorlókat szállító hajó elsüllyedt az Égei-tengeren, Leszbosztól északkeletre. A görög hatóságok szerint a balesetben négyen életüket vesztették, tizennyolc embert sikerült élve kimenteni. MTI/AP/Panajotisz Balaszkasz Fotó: Panajotisz Balaszkasz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög parlament kedden jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely hároméves tartózkodási és munkavállalási engedélyt biztosítana mintegy harmincezer illegális bevándorlónak az országot sújtó krónikus munkaerőhiány csökkentés érdekében. A törvényjavaslatot 295 képviselő jelenlétében, 262 igen szavazattal fogadta el a háromszáz tagú görög parlament – jelentette az AMNA görög állami hírügynökség. A törvényjavaslatot az ellenzék is támogatta. 

Azon kritikákra válaszul, miszerint a törvényjavaslat rossz üzenet a migráció kérdésében, a kormány hangsúlyozta, hogy az intézkedés egyszeri, és csak korlátozott számban biztosít lehetőséget a munkaerőhiánnyal küzdő szektorok megsegítésére 

hívja fel rá a figyelmet a Mandiner. 

A hároméves engedélyre azok a személyek pályázhatnak, akik illegálisan érkeztek Görögországba, 2023. november 30-át megelőzően legalább három évig éltek és dolgoztak bejelentés nélkül az országban, és állásajánlattal rendelkeznek egy görögországi munkáltatótól. 

A kormány becslései szerint a törvényi előírásnak a Görögországban tartózkodó háromszázezer bevándorlóból mintegy harmincezer felel meg. 

A Görögországban maradt migránsok többségét a mezőgazdaságban és az idegenforgalomban alkalmazzák feketén. Szakértői becslés szerint mintegy nyolcvanezer dolgozó hiányzik mindkét ágazatból.

 

Borítókép: Migránsok hagyják el a görög parti őrség hajóját a Leszbosz-szigeti Mitilini kikötőjében 2023. augusztus 28-án (Fotó: MTI/AP/Panajotisz Balaszkasz)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.