Azerbajdzsán biztosítja a COP29 klímacsúcs vendéglátójogát

A 23 országot tömörítő kelet-európai csoport Azerbajdzsán mögé állt.

2023. 12. 10. 7:38
null
Dubaj, 2023. december 2. Csoportkép az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferencia (COP28) kétnapos csúcstalálkozójának résztvevõirõl Dubajban 2023. december 2-án. MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka Fotó: Radek Pietruszka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megteremtődött a lehetőség, hogy Azerbajdzsán legyen a jövő évi COP29 klímacsúcs házigazdája, miután a kelet-európai országok között kialakult politikai patthelyzet végül feloldódott. A geopolitikai feszültségek, különösen Oroszország és az ellentétes érdekek miatt, hónapokig bizonytalanná tették a 2024-es konferencia sorsát. 

Oroszország megakadályozta, hogy az uniós országok adjanak otthont a konferenciának, a szomszédos országok, Örményország és Azerbajdzsán pedig egymás ellen vétót emeltek. Áttörés történt azonban, amikor Örményország és Bulgária a hét elején hivatalosan visszavonta pályázatát, és ezzel megnyílt az út a megoldás előtt.

A szombati ülésen a 23 országot tömörítő kelet-európai csoport Azerbajdzsán mögé állt, amit Julian Popov bolgár környezetvédelmi miniszter a Politiconak adott nyilatkozataiban megerősített. Mukhtar Babajev, Azerbajdzsán ökológiai és természeti erőforrásokért felelős minisztere szombaton örömét fejezte ki, és bejelentette, hogy általános konszenzus alakult ki Azerbajdzsán jelöltségével kapcsolatban.

Nagyon hálásak vagyunk minden országnak, különösen a kelet-európai csoportnak és a házigazda Egyesült Arab Emírségeknek a támogatásukért. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy mindenkit bevonva és együttműködve dolgozzunk a COP29 sikere érdekében. A COP28 vezessen minket előre egy mindenki számára fenntarthatóbb és biztonságosabb jövő felé

 – mondta Babajev.

Bár Baku ajánlata még mindig a Részes Felek Konferenciája (COP) teljes plenáris ülésének szavazatával történő megerősítésre vár, az ilyen jóváhagyások általában már csak formaságok. Ha a jóváhagyás megtörténik, a jövő évi csúcstalálkozónak ismét egy jelentős olaj- és gáztermelő ország ad otthont.

Az Egyesült Arab Emírségek, az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) jelenlegi házigazdája a világ hetedik legnagyobb olajtermelője. Azerbajdzsán, amely nagymértékben függ a fosszilis tüzelőanyagoktól – exportjának több mint 90 százalékát teszi ki – készen áll arra, hogy elvállalja a COP29 megrendezésének felelősségét. 

A jövőre nézve Brazília, amely 2025-ben ad otthont a COP30 klímatárgyalásoknak, nemrégiben bejelentette, hogy csatlakozni kíván az OPEC+ csoporthoz.

Borítókép: Csoportkép az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferencia (COP28) kétnapos csúcstalálkozójának résztvevőiről Dubajban 2023. december 2-án (Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.