Beutaló a pokolba – félelmetes méreteket öltött a mozgósítás Ukrajnában + videók

A kijevi parlament új mozgósítási törvényt készül elfogadni, amelynek értelmében sokan elveszíthetik a szolgálatteljesítés alóli mentességüket. Jövőre katonai nyilvántartásba veszik a nőket is, akiknek kötelező alapkiképzésen kell majd részt venniük, és ezentúl be is sorozhatják őket. Közben egyre kegyetlenebbül zajlik az embervadászat az ukrán városokban: boltokat, piacokat, éttermeket és edzőtermeket vesznek körül a fegyveres toborzók, ahonnan minden hadkötelest magukkal hurcolnak.

2023. 12. 19. 5:20
UKRAINE-DEFENCE-RECRUITS-CONSCRIPTION Recruits wait for a medical checkup in an assembly point in the eastern Ukrainian ciry of Donetsk on April 28, 2010. Ukraine's Defence Ministry plans to call up this spring some 26,000 recruits for military service to the army and the fleet. AFP PHOTO/Alexander KHUDOTEPLY (Photo by Alexander KHUDOTEPLY / AFP) Fotó: Europress/AFP/Alexander Khudoteply
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Putyovka v ad”, vagyis beutaló a pokolba – így nevezik az ukránok a katonai behívót. Egykoron, a „dicsőséges Szovjetunió” idején nagy megtiszteltetésnek számított, amikor valaki putyovkát, azaz ingyenjegyet kapott valamelyik szanatóriumba, esetleg üdülőbe, ahol két hetet eltölthetett a családjával. Persze ezeket nem vesztegették csak úgy mindenkire. A munka hősei és a megbízható elvtársak privilégiuma volt e szocialista vívmány. Az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság területén a legmenőbb putyovkának a Krím félszigeti jutalomnyaralás számított Szudák vasúti üdülőjében, de népszerűek voltak az odesszai, valamint a kárpátaljai szanatóriumok is. Ingyen volt, jó volt, béke volt, talán igaz se volt. 

A nemes egyszerűséggel csak putyovkának elnevezett ukrán katonai behívóparancs már korántsem számít olyan népszerűnek, mint szovjet elődje. Nevét is csak annak köszönheti, hogy, bár az ukrajnai helyzet siralmas, a nép a jelenlegi szürreális helyzetben is megpróbálja humorral túlélni azt. 

Fegyveres razziák Kárpátalján is

Az elmúlt napokban kegyetlen mozgósításba kezdtek a katonai hatóságok Ukrajnában. A különböző megyékbe több száz fős, jól felfegyverzett kommandókat küldött a kijevi vezetés, ahol azok felforgattak mindent. A sisakos, golyóálló mellényes, gépfegyveres sorozók nem szégyenlősködtek Kárpátalján sem, ahova a helyi – részben még szabad – sajtó értesülései szerint 250-en érkeztek. 

Először Ungvár, Munkács, Beregszász és Huszt edzőtermeibe törtek be váratlanul hadkötelesek után kutatva, majd ezt követték az éttermek, a szupermarketek, a benzinkutak és termálfürdők. A 18 és 60 év közötti férfiakat kérdés nélkül magukkal vitték. 

Ungvár. Buszokkal viszik el az edzőtermekben begyűjtött férfiakat
Forrás: Telegram
Ungvár. Buszokkal viszik el az edzőtermekben begyűjtött férfiakat
Forrás: Telegram

Az sem zavarta őket, hogy sok esetben, az általuk a lezárt intézményekben nők és gyermekek rémültek halálra az akcióktól.

A december eleje óta tartó razzia a helyi elitet is váratlanul érintette, ők ugyanis mindent megpróbálnak megtenni annak érdekében, hogy ne kelljen bezárni a vállalkozásaikat. A szovjet megszállásra hajazó akciók után azonban csak kevesen mernek étterembe vagy éppen termálfürdőbe menni. Az eddigi legdurvább eset a magyar határtól alig pár méterre fekvő mezőkaszonyi termálfürdőben zajlott le, amikor több tucat katona szállta meg az intézményt. Először az onnan kivezető utakat zárták le, majd bementek az öltözőkbe és a szobákba is, ahol hadköteleseket kerestek. 

A személyzetet, akiktől a szállodai szobák kulcsait követelték, még börtönnel is fenyegették, miközben oroszul (!) káromkodva üvöltöztek velük. Az egyik recepciós rosszul is lett. 

Az egyenruhások az intézményből több férfit is magukkal hurcoltak. A fürdő másnap közzétette a biztonsági kamerák felvételeit, a bejegyzésükben pedig többek mellett ezt írták: 

A kárpátaljaiak nem állatok! Nem engedjük meg ezt a hozzáállást a helyeikhez!

Míg az Európai Unióba igyekvő Kijevben, valamint Belső-Ukrajnában megszokott az ügyek intézésénél a hasonló brutalitás, addig a valóban Európában lévő Kárpátalján nem. Bár a helyieknek 1944 óta komoly tapasztalatuk van a keleti barbár viselkedést illetően, a XXI. században mégsem ezt várják el attól az államtól, amelynek megvédenie és nem elrabolnia kellene őket. Ráadásul helyi pletykák szerint hamarosan úgynevezett katonai kommendánsokat neveznek ki a járásokban, akik bírósági határozat nélkül is dönthetnek majd arról, hogy melyik portára mehetnek fel és tarthatnak házkutatást a toborzók. 

Új mozgósítási törvény: angyalbőrbe bújhatnak a nők is

Az új törvénytervezet értelmében a férfiak és a nők is azonos jogokkal fognak rendelkezni 
Forrás: Nearestovich_official 

Marjana Bezuglaja, a Nép Szolgája kormánypárt képviselője épp a minap tette közzé azt a legújabb mozgósítási törvénytervezetet, amit a kijevi honatyák még december végéig el kívánnak fogadni. 

Ennek értelmében számos eddigi kedvezmény szűnik meg. Nagyon sokan elveszítik a katonai felmentésüket, illetve ezentúl – amennyiben elfogadják, úgy – nyilvántartásba vehetik és besorozhatják a nőket is. 

Szemelvények a törvénytervezetből:

  • Halasztást igen, de teljes felmentést nem kaphatnak azok, akik 30 éves korukig megszakítás nélkül tanulnak felsőoktatási intézményben, a tudósok és a teljes munkaidőben dolgozó tanárok. 
  • Megvonják a korábbi parlamenti képviselők felmentését, arra csak a jelenlegi honatyáknak lesz joga.
  • Megvonják a halasztás jogát, és katonai nyilvántartásba veszik rendőröket, a gazdasági rendőrség munkatársait, és a büntetés végrehajtásban dolgozókat is.
  • Felfüggesztik a határozott idejű sorkatonai szolgálatot, minden sorköteles átkerül a tartalékos állományba. 
  • Minden 18 és 25 év közötti ukrán állampolgár számára bevezetik a legfeljebb három hónapig tartó kombinált katonai alapkiképzést.
  • Az önkormányzatoknak kötelességük a mozgósítás elősegítése, bárki gépjárművét elkobozhatják.
  • A mozgósítást elkerülők jogainak korlátozása, a rendőrség komolyabb szerepet kap a mozgósításban. 
  • A hadköteleseknek kötelezően meg kell adniuk a valós lakcímüket a munkáltatójuknak, kötelező orvosi vizsgálatokon kell átesniük a mozgósítás során, önként meg kell jelenniük a helyi okmányhivataloknál, adategyeztetésre. 
  • Hadiállapot idején kötelező lesz a katonakönyvet mindenkinek magánál tartani. 
  • Eltörlik a korlátozottan alkalmas meghatározást, ezentúl vagy alkalmas valaki, vagy nem a szolgálatra. 
  • Behívó vehető/adható át: a hadkiegészítő parancsnokságon a hadkiegészítők által a lakcímen, a munkahelyen, a közterületeken és a közösségi helyeken is a hadkiegészítők és a rendőrség által.
  • A leszerelés várhatóan 36 hónap után történhet meg. 
  • A nőknek kötelezően katonai nyilvántartásba kell vétetniük magukat. 
  • A nőknek katonai alapkiképzésen kell átesniük. 
  • Hadiállapot idején a nők is katonai szolgálatot teljesítenek (harci feladatot csak önkéntesen, beleegyezéssel).
  • A nők csak abban az esetben mentesülnek a szolgálat alól, amennyiben terhesek vagy kiskorúról gondoskodnak. 

A nők mozgósítása tehát azt jelzi, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán államfő továbbra sem gondolkodik tűzszünetben és béketárgyalásokban. Az ígéretek szerint viszont a szebbik nem képviselői első körben a hátországban fognak szolgálni. Hasonló ígéretek azonban már a háború kitörése után is elhangzottak, amikor az ukránokat arra biztatták, hogy jelentkezzenek a helyi területvédelmi egységekbe, azokat ugyanis nem küldik a frontra. Miután azonban feltöltötték a területvédelmi állományt, Kijev jogszabályban rögzítette, hogy frontszolgáltra küldik őket. Emiatt félő, hogy a jelenlegi mézes-mázos ígéretek ellenére ugyanez lesz a nők sorsa is a mozgósítás után. 

Borítókép: Egészségügyi vizsgálatra várakozó fiatal katonák (Fotó: AFP/Alexander Khudoteply)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.