Egyetlen hajó sincs biztonságban a Vörös-tengeren

A jemeni húszik folyamatos támadásai felboríthatják a globális olajellátási láncokat.

2023. 12. 12. 8:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Norvég tartályhajóra lőhettek a jemeni húszi lázadók – számolt be az Associated Press amerikai hírügynökség. Az incidens a Vörös-tengeren, a stratégiai fontosságú Bab el-Mandeb-szoros közelében történt. 

A rakétakilövés egyértelmű agresszió, amely az egész régióra veszélyt jelent. Azonnal és határozottan fel kell lépnünk ez ellen a fenyegetés ellen

– közölte az amerikai hadsereg központi parancsnoksága. A húszik egyelőre nem vállalták a felelősséget a támadásért. A hajót üzemeltető J. Ludwig Mowinckels Rederi vezérigazgatója megerősítette a támadás tényét, és biztosította a legénység minden tagjának biztonságát. A hajó, amely pálmaolajat szállít Malajziából Olaszországba a Szuezi-csatornán keresztül, egy biztonságos kikötőbe tart – fogalmazott. 

Tzachi Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó felszólította a nyugati szövetségeseket, hogy foglalkozzanak a Jemenből érkező fenyegetésekkel, és határozott fellépésre figyelmeztetett, amennyiben azok továbbra is fennállnak. Elemzők feltételezései szerint a lázadók a jemeni polgárháború közepette fogyatkozó támogatottságot próbálják megerősíteni.

A jemeni húszik szóvivője szombaton komoly figyelmeztetést adott ki, melyben a hajózási társaságokhoz szólt. 

Ha a Gázai övezetbe nem jut el a szükséges élelmiszer és gyógyszer, az izraeli kikötőkbe tartó minden hajó a Vörös-tengeren fegyveres erőink célpontjává válik

– húzta alá.

A Bab el-Mandeb-szoroson halad át az összes tengeri úton szállított olaj csaknem tíz százaléka, komoly ellátásbeli problémákat eredményezhet, amennyiben folyamatos nyomás alatt tartják az útvonalat.

Borítókép: Férfiak az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók által elfoglalt Galaxy Leader teherhajón, amely a Vörös-tengeren vesztegel a nyugat-jemeni Hodeida asz-Szalif kikötője közelében 2023. december 5-én. A húszik december 3-án foglalták el a Galaxy Reader kereskedelmi hajót, amely egy izraeli iparmágnáshoz köthető, és Törökországból Indiába tartott (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.