Emberkereskedelem gyanúja miatt több száz indiait tartanak egy repülőtéren + videó

Franciaországban szállították le az illegálisan, feltehetőleg az Egyesült Államokba és Kanadába tartó indiaiakat.

2023. 12. 23. 17:11
Vatry airport
French gendarmes patrol around a terminal at Vatry airport, north-eastern France, on December 23, 2023 two days after officials grounded a Nicaragua-bound plane carrying more than 300 Indian passengers over suspected "human trafficking". The Airbus A340 has been held at Vatry airport, 150 kilometres (95 miles) east of Paris, since arriving from Dubai following an anonymous tip-off that it was carrying potential victims of human trafficking. Thirteen unaccompanied minors are among the more than 300 Indian passengers. (Photo by FRANCOIS NASCIMBENI / AFP) Fotó: AFP Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredetileg csak műszaki okok miatt állt volna meg a franciaországi Vatry város repülőterén az a Dubajból Nicaraguába tartó repülőgép, amelynek fedélzetén 303 indiai állampolgár is utazott.

A járatról mindannyiukat leszállították és emberkereskedelem gyanúja miatt nem engedték őket tovább, az ügyben nyomozás indult – számolt be szombaton a 20 minutes franciaországi napilap. A több mint háromszáz utas között 13 kísérő nélküli kiskorú is utazott: a legfiatalabb egy 21 hónapos csecsemő, a legidősebb pedig 17 éves. A felnőttek többsége az Egyesült Arab Emírségekben dolgozhatott. Az ügyről tájékoztatták a Franciaországba kirendelt indiai diplomatákat is, akik rendszeresen látogatják országuk állampolgárait.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint az indiai állampolgárokat a repülőtéren tartják, ahol mobil ágyakat állítottak fel, továbbá illemhelyiséget, zuhanyozási lehetőséget, valamint ellátást is biztosítanak nekik.

Egyes feltételezések szerint a 303 indiai állampolgár célpontja az Egyesült Államok vagy Kanada lehetett, ahová illegális úton tervezhettek bejutni a közép-amerikai országból. 

A járat a 2020-ban megalakult bukaresti Legend Airlines charterjáratokat üzemeltető vállalathoz tartozik, és még csütörtökön érkezett a franciaországi repülőtérre. A hatóságok a gép 15 fős személyzetét is kihallgatták, őket utána szabadon engedték, ám másnap két embert vettek őrizetbe, akikkel kapcsolatban névtelen bejelentés érkezett a rendőrséghez embercsempészet gyanúja miatt. Amennyiben elítélik őket, a francia törvényeknek megfelelően húsz év börtönbüntetést és akár hárommillió eurós pénzbírságot szabhatnak ki rájuk.

A francia BFM TV nevű televíziós hírcsatorna úgy értesült, a gépet egy Európán kívüli vállalat bérelte ki, ám a cég nevét nem hozták nyilvánosságra.

Borítókép: Francia rendőrök járőröznek Vatry repülőterén 2023. december 23-án (Fotó: AFP/Francois Nascimbeni)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.