Ettől a bejelentéstől rettegett Európa

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök részleteket osztott meg az orosz taktikai atomfegyverekről.

2023. 12. 26. 12:10
LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Valaam, 2023. július 24. Vlagyimir Putyin orosz (k, balról) és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (k, jobbról) látogatást tesz a Ladoga-tó északnyugati részén található Valaam-szigetcsoport központi szigetén fekvõ ortodox Valaam-kolostortban, a Szentpétervártól mintegy 50 kilométerre, északkeletre lévõ Karéliában 2023. július 24-én. MTI/AP/Kreml/Alekszandr Demjancsuk Fotó: Alekszandr Demjancsuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök bejelentette, hogy befejeződött az országba telepítendő orosz taktikai atomfegyverek szállítása. Ezek az első ilyen típusú rakéták, melyeket Oroszország a határain kívül helyez el, ezzel kiváltva a kelet-európai és balti államok aggodalmát. 

A taktikai nukleáris fegyverek szállítása októberben fejeződött be – jelentette ki Lukasenka. További részleteket azonban nem közölt az érkező fegyverek mennyiségével és azok konkrét bevetési helyeivel kapcsolatban.

Lukasenko azzal indokolta, hogy orosz nukleáris fegyvereket telepítenek Belaruszba, hogy elrettentse a NATO-tag Lengyelországot az agressziótól.

Az atomfegyverek ellenőrzését és esetleges bevetését továbbra is Moszkva felügyeli. A lépést Oroszország felelőtlen és provokatív döntéseinek példájaként a Fehér Ház elítélte.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz (k, balról) és Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök (k, jobbról) látogatást tesz a Ladoga-tó észak-nyugati részén található Valaam-szigetcsoport központi szigetén fekvő ortodox Valaam-kolostortban, a Szentpétervártól mintegy 50 kilométerre, északkeletre lévő Karéliában 2023. július 24-én (Fotó: MTI/AP/Kreml/Alekszandr Demjancsuk)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.