Eurobarometer: életszínvonaluk csökkenésétől tartanak az európaiak

Bill Durodié, az MCC Brussels munkatársa értékelte a közvélemény-kutatás eredményeit.

2023. 12. 07. 6:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrégiben megjelentek az idei év Eurobarometer közvélemény-kutatás eredményei. Az MCC Brussels munkatársa, Bill Durodié professzor lapunk megkeresésére véleményezte a statisztikákat.

 

A hatalom a saját prioritásait vetíti ki

A közölt statisztikák olyan kérdésekre adnak választ, mint hogy az európaiak valóban „továbbra is értékelik-e az uniós tagságot”, vagy úgy gondolják-e, hogy „az EU hozzájárul a béke fenntartásához és a biztonság megerősítéséhez”.

Tele van megerősítési torzításokkal, például olyan kérdésekkel, amelyek úgy vannak megfogalmazva, hogy a kívánt válaszokat eredményezzék

– vélekedett Durodié.

 

Baljós jelek: csökkenő életszínvonal

Ugyanakkor hiába, öncélú az Európai Bizottság által végzett felmérés, vannak benne olyan statisztikák, amik figyelmeztető jelek lehetnének. 

Kiderül többek között, hogy „a megkérdezettek 73 százaléka úgy gondolja, hogy életszínvonala csökkenni fog a következő évben”.

 A professzor szerint mindez azért kezelendő megkülönböztetett figyelemmel, mert „a gyakran szűk gazdasági kérdésként bemutatott kérdések valójában tágabb értelemben kapcsolódnak ahhoz, hogy az emberek hogyan látják magukat”. Ahogy fogalmazott:

A munkahelyek megélhetést biztosítanak, de egyben identitást is erősítenek, és a közös összetartozás érzését is biztosítják, mind helyi, mind nemzeti szinten

 

Nyitva hagyott értelmezések

Az eredmények között szerepel, hogy „a legtöbb európai (53 százalék) szeretné, ha az Európai Parlament fontosabb szerepet játszana”. 

Lehet, hogy ez igaz, de az az elképzelés, hogy ez előmozdíthatná az »emberi jogok védelmét«, ahogyan azt a jelentés máshol javasolja, bizonyára attól függ, hogy az emberek mit értenek ez alatt

– részletezte az MCC Brussels munkatársa. Külön kiemelte, hogy az igazi kihívást éppen az jelenti, hogy az európaiak hogyan értelmeznek ilyen kérdéseket (mint az emberi jogok védelme) és hogy hogyan tudják az értékeket összeütköztetni. Mindez kirajzolódik „egy olyan időszakban, amikor szinte minden nemzetközi emberi jogi ügynökség hiányosnak találta a Hamász közelmúltbeli izraeli akcióinak elítélését”.

Bill Durodié szerint itt az ideje, hogy a nyilvánosságot komolyan vegyék és bevonják az unió jövőbeli útvonaláról szóló kulcsfontosságú vitákba. Ellenkező esetben ugyanis a közvélemény-kutatók továbbra is azt fogják kérdezni, amit hallani akarnak.

Borítókép: Az Európai Unió zászlaja (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.