Így reagált a kormány a migrációs paktum elfogadására + videó

Dömötör Csaba szerint a döntés létszámkorlát nélküli befogadást jelenthet a tagállamoknak.

2023. 12. 20. 15:56
DÖMÖTÖR Csaba
Az Országgyűlés plenáris ülése Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem éppen ilyen karácsonyi ajándékra számítottunk, Brüsszelben megállapodtak a migrációs csomagról – emelte ki videóüzenetében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese. 

ez a csomag elemeiben és egészében is teljesen ellentétes azzal, amit mi képviselünk.

Mint a videóban is elmondja, benne van a csomagban a régóta vitatott elosztási kvóta, ami alapján meghatározhatják, hogy egy-egy tagországnak hány migránst kell befogadnia. Dömötör Csaba kiemeli, hogy a csomag szerint válsághelyzetekben az előre meghatározott számokat felülmúlóan is kötelezhetnek befogadásra tagállamokat, 

vagyis ez a döntés felső létszámkorlát nélküli befogadást jelenthet a tagállamoknak.

 

– Brüsszelben változás kell, meg kell állítani a bevándorláspárti politikát. Brüsszel a legújabb döntésével egy újabb durva lépést tett afelé, hogy áterőltesse az új migrációs paktumát – erről már Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő beszélt egy videóüzenetben.

A brüsszeli bürokrácia hosszú évek óta egyre radikálisabb migránssimogató politikát akar rákényszeríteni az Unióra. Az utóbbi időszakban pedig már egyre vadabb migránsbetelepítési tervekből migránsgettók kötelező létesítéséről beszélnek. A magyar dollárbaloldal és Brüsszel 2015 óta egy követ fújnak, hiszen Gyurcsányék minden bevándorláspárti döntést szavazatukkal támogatnak. Erre az új migrációs paktumra is Dobrev Klárától Gyöngyösi Mártonig igent mondtak, mikor szavazni kellett róla az Európai Parlamentben. Az is bizonyos, ha Gyurcsányékon múlna, a határkerítést már rég lebontották volna, az illegális migránsokat pedig betelepítették volna

– fogalmazott Deutsch Tamás.

Ahogy arról beszámoltunk, az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói politikai megállapodásra jutottak az uniós migrációs és menekültügyi paktumról – jelentette be a tanács soros spanyol elnöksége szerdán Brüsszelben. A témáról kiadott közleményben hangsúlyozták, hogy a paktumban rögzített öt jogszabály érinti a menedékjog és a migráció kezelésének minden szakaszát, kezdve az illegális migránsok átvilágításától az EU-ba érkezésükkor, a biometrikus adatok felvételén, a menedékkérelmek benyújtásának és kezelésének eljárásán, valamint annak meghatározásán keresztül, hogy melyik tagállam felelős a menedékjog iránti kérelem elbírálásáért.

Rendelkezik továbbá a tagállamok közötti együttműködésről, szolidaritásról és arról is, hogy miként kell kezelni a válsághelyzeteket, ideértve a migránsok „eszközként való használatát”, ami az EU, illetve tagállamainak destabilizálását célozza 

– írták.

„Az EU elkötelezett a migráció kiváltó okainak kezelése mellett, együttműködik a származási és tranzitországokkal, és kezeli a migránscsempészet csapását” – fogalmaztak.

Az új szabályok hatékonyabbá teszik az európai menekültügyi rendszert és növelik a tagállamok közötti szolidaritást azáltal, hogy könnyítik azon tagállamok terheit, ahová a legtöbb migráns érkezik

– tették hozzá.

A paktumot a soros elnökség szerdán bemutatja az európai uniós tagországok nagyköveteiből álló tanácsnak (Coreper), amely az intézményközi megállapodásnak köszönhetően várhatóan jóváhagyja azt – tájékoztattak.

A tanács közleményében részletezték: a szerdai megállapodás a paktum öt kulcsfontosságú javaslatára terjed ki. Egységes szabályokat hoz létre az uniós határokra érkezők azonosítására, az új előszűrési intézkedés növelni kívánja a schengeni térségen belüli biztonságot. Az Eurodac-rendelet pontosabb és teljesebb adatokat rögzítő közös adatbázist hoz létre a tagállamok közötti jogellenes mozgások felderítésére. A menekültügyi eljárásokról szóló rendelet a menekültügyi, a kiutasítási és a határon folytatott eljárások gyorsabbá és hatékonyabbá tételét célozza. 

Új szolidaritási mechanizmust határoz meg a tagállamok között a menekültügyi eljárásokra és a migránsok elosztására a terhek megosztása érdekében. 

Végezetül keretet hoz létre, biztosítandó, hogy az EU a jövőben felkészült legyen a válsághelyzetek kezelésére, ideértve a migránsok „eszközként való felhasználását” is politikai célok elérésére.

Az Európai Parlament azt írta: 

A migrációs és menekültügyi paktum egyebek mellett biztosítani fogja, hogy a tagállamok megosszák erőfeszítéseiket, szolidaritást mutatva az EU külső határait védő, az EU-ba irányuló illegális migráció megakadályozásán munkálkodó tagországokkal. Eszközöket biztosít az EU és tagállamai számára ahhoz, hogy gyorsan reagáljanak válsághelyzetekben, amikor a tagállamok nagyszámú illegális migrációs érkezéssel szembesülnek.

A csomag cselekvési terveket vázol a Földközi-tengeren, a Balkánon vagy az Atlanti-óceánon keresztül érkező illegális migráció elleni küzdelem érdekében. Partnerségek építését segíti a migráció származási és tranzitországaival az embercsempészek és emberkereskedők elleni küzdelem, valamint az uniós tartózkodásra nem jogosult migránsok származási országukba való visszaküldésének biztosítása érdekében.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a témában tartott sajtótájékoztatóján közölte: „a mai nap bekerül a történelembe”, ugyanis az EU mérföldkőnek számító megállapodásra jutott a migráció és a menekültügy kezelésére vonatkozó új szabályokról. 

Európa szilárd jogi kerete a migráció vonatkozásában mostantól minden tagállamban azonos

– emelte ki.

Borítókép: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. december 12-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.