Ilyen fegyvert használhatott a prágai ámokfutó

Somkuti Bálint szerint mesterlövész pozícióból, mit sem sejtő környezetben bármilyen fegyver halálos.

2023. 12. 21. 19:03
Biden Administration Cracks Down On Gun Dealers For Violations
AUSTIN, TEXAS - AUGUST 25: In this photo illustration, a semi-automatic AR-15 is displayed on a countertop at the McBride Guns Inc. store on August 25, 2023 in Austin, Texas. The Biden administration plans to revoke licenses from hundreds of firearms dealers, provoking disagreements among gun-store owners and law-enforcement veterans around the country. (Photo Illustration by Brandon Bell/Getty Images) (Photo by Brandon Bell / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan még nem erősítették meg a hatóságok, hogy a prágai elkövető milyen fegyvert használt, a közösségi médiában azonban már megjelent néhány nem túl jó minőségű kép. – A külleme alapján egy AR–15-ös, vagy katonai nevén M–16-os, hagyományos 5.56-os NATO-szabványlőszert tüzelő gépkarabélyt használtak. Fel volt még szerelve egy kétlábú állvánnyal és egy távcsővel is – azonosította lapunk megkeresésére a felvételeken látható fegyvert Somkuti Bálint. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének kutatójának elmondása szerint 

ennek hatékony lőtávolsága nagyjából 550 méter, tehát a negyedik emeletről – ahol a hírek szerint elhelyezkedett – az összes környező utcát beláthatta, célpontjai valószínűleg észre sem vették, hogy tüzet nyitottak rájuk.

– Általában 20-30 lőszeres tárja van a fegyvernek. A lövész képzettségétől függően egy tárat is kilőhetett, de arról egyelőre nincsenek információink, meddig tartott a támadás. Aki így felkészül, az akár több tárat is vihetett magával – magyarázta a biztonságpolitikai szakértő. Kizárta annak a lehetőségét is, hogy hirtelen ötlet vezérelte volna. 

Egy ilyen fegyver kezeléséhez gyakorlás kell, ez nem olyan, mint egy videójáték. Meg kell tanulni a célzást, ki kell tapasztalni a visszarúgást. Ezt nem lehet csak úgy otthon, zárt ajtók mögött megtanulni 

– mutatott rá.

A szakértő szerint arról egyelőre korai nyilatkozni, hogy konkrétan katonai vagy civil fegyverről volt-e szó. – A katonai fegyveren van sorozattüzelés. Jelen helyzetben neki ez inkább hátrány lett volna, valószínűleg inkább egyes lövést használt. Alapvetően akár bármilyen vadászfegyverrel is elérhető ugyanez a hatás. Mesterlövész pozícióban, mit sem sejtő környezetben akármilyen fegyvert használ, ilyen halálos a hatás – zárta szavait.

Borítókép: AR–15-ös (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.