Megdöbbentő adat: ennyi német fogna fegyvert, hogy megvédje a hazáját

A német védelmi miniszter szerint fel kell készüli a háborúra, az emberek többségének viszont esze ágában sincs fegyvert fogni.

2023. 12. 21. 21:11
Német katonák
Soldiers of the 33rd Panzergrenadier bataillon run past a Puma armoured infantry fighting vehicle during a drill at the headquarters of the 33rd Panzergrenadier bataillon in Neustadt am Ruebenberge on June 29, 2016. (Photo by JOHN MACDOUGALL / AFP) Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németeknek csak egy nagyon kis hányada lenne hajlandó fegyvert fogni azért, hogy megvédje az országát egy esetleges külső támadás esetén – írja a Stern német hetilap. Nem állnak készen a honvédelemre a németek. 

A Stern megbízásából készült felmérés eredményeiből ugyanis az derül ki, hogy a német állampolgárok mindössze 17 százaléka lenne „határozottan” kész arra, hogy katonai támadás esetén fegyverrel védje meg Németországot. 19 százalék pedig azt mondta, hogy „valószínűleg” így tenne.

Az adatok azt mutatják, hogy a nagy többség, 61 százalék valószínűleg nem lenne kész arra, hogy támadás esetén fegyvert fogjon, s saját maga is segítse hazája védelmét. A megkérdezettek 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy semmi esetre sem fogna fegyvert, hogy segítse a védekezést.

A német lap emlékeztet, a harcot elutasító emberek száma csaknem kétszer akkora, mint 2022 májusában volt.

Ezek az adatok nem igazolják a német védelmi miniszter terveit. Boris Pistorius korábban úgy nyilatkozott: fel kell készülni egy esetleges európai háborúra. Mint a Magyar Nemzet is megírta, a tárcavezető kijelentette, 

Hozzá kell szoknunk ahhoz a gondolathoz, hogy Európában háború fenyegethet. Németországnak képesnek kell lennie arra, hogy megvédje magát. Fel kell készülnünk a háborúra

A mostani felmérés adatai szerint a férfiak lényegesen gyakrabban mondják, mint a nők, hogy „határozottan” készek Németország fegyveres védelmére. 

A 45 és 59 év közötti férfiak 39 százaléka hajlandó erre. A középiskolai végzettségűek is nagyobb valószínűséggel képzelik el, hogy fegyverrel védik meg a hazájukat, mint a felsőfokú végzettségűek. 

A politikai pártok támogatói közül az AfD-pártiak mondják leginkább, hogy határozottan készek lennének fegyverrel megvédeni Németországot. 

A felmérés november közepén készült mintegy ezer ember megkérdezésével.

Borítókép: Német katonák 2016 júniusában egy gyakorlaton (Fotó: John Macdougall/AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.