Oroszország felszólította a BRICS-csoportot a dollármentesítésre

– Nem használjuk a dollárt és az eurót, mert megbízhatatlanok az elszámolásokhoz – közölte az orosz pénzügyminiszter.

2023. 12. 19. 19:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A BRICS-országok közös valutája a jövő kérdése – mondta Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter, az Interfax közlése szerint. A tárcavezető megjegyezte, hogy az elszámolások és a digitális pénzügyi eszközök használatának kérdése lesz az egyik legfontosabb kérdés az Oroszországi Föderáció napirendjén jövőre. 

Nem használjuk a dollárt és az eurót, mert megbízhatatlanok az elszámolásokhoz. Ezeket nemzeti valutákban és baráti országok valutáiban bonyolítjuk le

– emlékeztetett Sziluanov.

Anton Sziluanov. Fotó: Roman Pimenov

A feltörekvő gazdaságokat tömörítő BRICS-csoport – amely jelenleg Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát foglalja magában – arról tárgyal, hogyan lehetne megkönnyíteni a tagországok közötti helyi valutában történő elszámolásokat. 

Sziluanov hangsúlyozta, hogy inkább nem egy közös valuta létrehozásáról van szó, hanem az államok közötti elszámolások egyszerűsítéséről. A kidolgozandó kérdések között szerepel a többoldalú elszámolás lehetősége.

– A világ változik. Ha korábban a világgazdaságot a G7-országok uralták saját valutájukkal, ma már számos állam kész arra, hogy gond nélkül nemzeti valutában számoljon el – tette hozzá Sziluanov.

A pénzügyminisztérium vezetője úgy véli, hogy a nemzeti valuták bizonyították megbízhatóságukat és stabilitásukat.

Borítókép: Illusztráció

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.