Összevissza magyarázkodnak az ukránok Zelenszkij elmaradt beszéde után

Az ukrán elnök az amerikai szenátusi ülésen szólalt volna fel egy nappal azelőtt, hogy az Ukrajnának szánt pénzekről szavaztak.

2023. 12. 06. 20:28
ZELENSZKIJ, Volodimir
Harkiv, 2023. december 1. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután interjút adott az Associated Press amerikai hírügynökségnek egy harkivi bunkerben 2023. november 30-án. MTI/AP/Felipe Dana Fotó: Felipe Dana
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán szavaznak az amerikai szenátusban a 110,5 milliárd dolláros rendkívüli nemzetbiztonsági kiadásokról szóló törvényjavaslatról. Ez tartalmazza a Kijevnek nyújtandó hatvanmilliárd dolláros támogatást is. A szenátus zárt ajtók mögött tartott hosszas megbeszélést katonai tisztviselőkkel és a Biden-kormányzat tagjaival a demokraták és a republikánusok közötti költségvetési tárgyalások részeként. 

Úgy volt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül felszólal az ülésen. Az államfő azt tervezte, hogy tájékoztatja a szenátorokat a háború történéseiről, és felszólít arra, hogy továbbra is katonai segítséget kell nyújtani Kijevnek. A felszólalásra azonban végül nem került sor.

– Zelenszkij egyébként nem tudott eljönni, valami történt az utolsó pillanatban – fogalmazott a tanácsülésen Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti vezetője.

Ukrajna amerikai nagykövete, Okszana Markarova rendkívül érdekes magyarázattal állt elő: Zelenszkij azért mondta le az amerikai szenátorok előtt tartott beszédét, mert az ülés nem csak Ukrajnával kapcsolatos kérdéseket tárgyalt. 

Tulajdonképpen semmi katasztrofális nem történt. Volt egy olyan elképzelés, hogy részt veszünk a több ülés közül valamelyiken. Azonban éppen azért, mert nem csak ukrajnai, hanem belpolitikai kérdéseket is megvitattak, ma nem vettünk részt

– próbálta nyugtatni a közvéleményt a nagykövet az European Pravda tudósítása szerint. Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter viszont azt állította, hogy Zelenszkij a háború miatt nem tudott felszólalni a tájékoztatón. 

Ez egy háború, a helyzet változik. De azt hiszem, Zelenszkij hálás, és legközelebb, amikor csak lehet, megteszi

– fogalmazott a tárcavezető a Fox News amerikai hírhálózatnak.

A The New York Times szerint a republikánusok ragaszkodnak a bevándorlási politika szigorításához a mexikói határon – és e pont figyelembevétele nélkül azzal fenyegetőztek, hogy blokkolják az Ukrajnának nyújtandó katonai segélyről szóló törvényjavaslatot.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután interjút adott az Associated Press amerikai hírügynökségnek egy harkivi bunkerben 2023. november 30-án (Fotó: MTI/AP/Felipe Dana)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.