Terrortámadásra készülő gyerekeket vettek őrizetbe Spanyolországban

A spanyol rendőrség három kiskorút vett őrizetbe, akik az Iszlám Állam nevében terveztek merényleteket végrehajtani.

2023. 12. 20. 23:53
null
Puerto Naos, 2023. december 19. Európába igyekvõ afrikai illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén fekvõ Puerto Naos kikötõjébe érkeznek 2023. december 19-én. A spanyol tengeri mentõszolgálat hajója 48 migránst vett fedélzetére Lanzarote partjainak közelében. MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo Fotó: Adriel Perdomo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terrortámadásra készülő kiskorúakat vett őrizetbe a spanyol rendőrség Madridban és Barcelonában. A hatóság kiberjárőrözéssel kezdte meg az ügy felderítését. Kiderült, hogy a gyerekek az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet kötelékében lévő, dzsihadista ideológiát követő személyekkel vannak összeköttetésben és az utóbbi időben erősen radikalizálódtak.

A közösségi hálózatokon keresztül az ISIS tevékenységéhez kapcsolódó publikációkat osztottak meg. Profiljukon ráadásul nyilvánosan, az iszlám vallás védelmében erőszakot szorgalmaztak, méltatták a terrorista csoportok tagjait és rámutattak a lehetséges célpontokra is, amelyek ellen támadásokat hajthatnak végre a jövőben.

A rendőrség tájékoztatása szerint a fiatalok már készültek egy merényletre, aminek végrehajtása érdekében olyan kézikönyveket szereztek be, amelyekből a robbanószerkezet-gyártást, egész pontosan a Sátán anyja néven ismert, peroxid alapú, legálisan hozzáférhető anyagokból elkészíthető bombát tanulmányozták.

Oldalaikon arról is írtak, hogy a terrorakciókat azok ellen fogják elkövetni, akik nem értenek egyet velük és akiket emiatt hitetlenek tartanak. A rendőrök azután tartóztatták le a kiskorúakat, hogy felosztották egymás között a feladatokat és konkrét lépéseket kezdtek el tenni a terrortámadás kapcsán.

Ez már a második dzsihadizmus elleni akció volt a héten Spanyolországban. Kedden kilenc embert tartóztattak le Melillában és egy másikat a marokkói Nador városában. Ők is szélsőséges ideológiát vallanak és amellett, hogy terrorcselekmények végrehajtása mellett kötelezték el magukat, embereket toboroztak a dzsihadista ügyek teljesítése érdekében.

A jobboldali Vox a rendőrségi akciók kapcsán az X-en hívta fel a figyelmet arra, hogy a spanyol emberek biztonságot érdemelnek.

A párt szerint nem lehet megengedni azt, hogy 24 óránként tartóztatnak macsétás vagy dzsihadista merénylőket Spanyolországban. A Santiago Abascal vezette Vox szerint a megoldás pedig az lenne, ha ezeket az embereket azonnali hatállyal kiutasítanák és származási országukban kapnák meg méltó büntetésüket.

Borítókép: Európába igyekvő afrikai illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén fekvő Puerto Naos kikötőjébe érkeznek 2023. december 19-én. A spanyol tengeri mentőszolgálat hajója 48 migránst vett fedélzetére Lanzarote partjainak közelében. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.