Trükköznének a csehek Ukrajna támogatásával

A csehek külön ukrajnai forrásokat szorgalmaznak, ha Magyarország blokkolja a további segélyeket.

2023. 12. 14. 12:06
FIALA, Petr
Brüsszel, 2023. március 24. Petr Fiala cseh miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának keretében tartott kibõvített euróövezeti csúcsértekezletre érkezik az esemény második napján, 2023. március 24-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehországnak külön pénzügyi mechanizmus létrehozását kellene szorgalmaznia, ha Magyarország blokkolja a további uniós pénzügyi támogatások jóváhagyását Ukrajnának. Ezt sürgette több tucat cseh közéleti személyiség Petr Fiala miniszterelnöknek írt közös levelében az Európai Tanács e heti csúcstalálkozója előtt – számolt be róla az Euractiv hírportál. Mint a cikkben fogalmaznak, a levelet mintegy hatvan személy írta alá, köztük írók, filmrendezők, valamint Ukrajnát segítő szervezetek képviselői.

Elfogadhatatlan, hogy egy 26 gazdaságilag erős, demokratikus országból álló csoportot blokkoljon egy olyan miniszterelnök, akit azzal gyanúsítanak, hogy klientelista kapcsolatban áll az orosz bűnözőrendszerrel

 – fogalmaztak a levél szerzői, utalva a folyamatos nyugati váddal, miszerint Orbán Viktor Vlagyimir Putyin érdekeit képviseli.

Az Euractiv emlékeztet, az EU vezetőinek csúcstalálkozójának témája Ukrajna EU-hoz való csatlakozási tárgyalásainak megkezdése, valamint az ötvenmilliárd eurós kijevi hosszú távú pénzügyi és katonai segély kérdése.

Arra kérjük, próbáljon módot teremteni fontos partnerünk, Ukrajna védelmének felelős és jól menedzselt finanszírozására

 – tették hozzá a levél aláírói.

Peter Fiala miniszterelnök a levélre reagálva azt mondta, hogy Csehország Ukrajna egyik vezető támogatója az országban zajló háború kirobbanása óta. Prága erős és egységes európai választ keres – tette hozzá.

Az Európai Unión belüli egység megőrzését szem előtt tartva közelítek a tárgyalásokhoz, és mindent megteszek a konszenzus megtalálása érdekében. Ha azonban az Önök által hivatkozott forgatókönyv felmerül, készen állok arra, hogy aktívan megvitassam Ukrajna folyamatos támogatásának megoldását, amelyben a legtöbb tagállam konszenzusra jutna

 – válaszolta Fiala.

Úgy tűnik, Brüsszelből is hajlanának a csehek trükközésére. Johannes Hahn uniós költségvetési biztos azt mondta újságíróknak, hogy a B terv megfontolandó, ha Orbán Viktor miniszterelnök megakadályozza az ukrajnai csomagról szóló megállapodást. A csúcstalálkozóra érkezve Kaja Kallas észt miniszterelnök is hasonló tervekről beszélt. 

Borítókép: Petr Fiala cseh miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának keretében tartott kibővített euróövezeti csúcsértekezletre érkezik az esemény második napján, 2023. március 24-én. (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.