Véget ér Emmanuel Macron uralkodása?

A bevándorlási törvény parlamenti szavazása megmutatta, hogy kormányozhatatlan lett Franciaország.

2023. 12. 13. 21:25
MACRON, Emmanuel
Párizs, 2023. november 22. Emmanuel Macron francia elnök (k) a G20-országok vezetõinek virtuális csúcstalálkozóján vesz részt a párizsi államfõi rezidencián, az Elysée-palotában 2023. november 22-én. A 19 legnagyobb gazdaság, az Európai Unió, valamint a szeptemberben csatlakozott Afrikai Unió alkotta G20-as országcsoport vezetõi a gazdasági együttmûködésrõl tanácskoznak a soros elnök, India szervezésében. MTI/EPA pool/Mohamed Badra Fotó: Mohamed Badra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnöknek óriási pofont jelenthetett a bevándorlási törvényjavaslat kudarca, ami azt mutatja, milyen nehéz lesz Franciaországot abszolút többség nélkül vezetni a Nemzetgyűlésben.

Hétfőn a francia parlament alsóháza ugyanis drámai szavazáson elutasította a kormányt meglepő módon a bevándorlási törvényjavaslatot. A vereséget még megalázóbbá tette, hogy a törvényhozók nem is vitatták meg a szöveget, hanem előzetes szavazáson utasították el. A felfordulás sokkolta a politikai intézményrendszert, és felvetette a kérdést, hogy Franciaország kormányozhatatlanná vált-e

– írja a Politico. – Ez azt jelentheti, hogy a vártnál gyorsabban elérkezünk mandátumának végéhez, vagyis, hogy Emmanuel Macron uralkodásának végéhez érkezünk. Kezd kifogyni a lendületből, és egyre nehezebb lesz kordában tartani a képviselőit – idézi a lap Chloé Morin politikai elemzőt. Macron képességét illetően, hogy képes-e kormányozni Franciaországot, azóta vannak kétségek, hogy tavaly elvesztette a parlamenti választásokat. Bár centrista koalíciója maradt a legnagyobb frakció a nemzetgyűlésben, már nem rendelkezett abszolút többséggel a törvényhozáshoz – mondják a szakértők.

Miután kezdetben azzal a gondolattal állt elő, hogy Franciaország megtanulja a koalíciós politika művészetét, az elnök arra a politikára rendezkedett be, hogy az ellenzéki konzervatív Les Républicains-szel kötött ad hoc alkukkal próbálkozik.

A kormánynak sikerült kompromisszumokat kötnie néhány konszenzusos területen, többek között a vásárlóerő növelését és a munkanélküliség elleni küzdelmet célzó jogszabályokban.

Amikor ez nem sikerült, Macron a páncélökölhöz nyúlt, és egy ellentmondásos alkotmányos manővert alkalmazott, amely lehetővé teszi számára, hogy megkerülje a parlamentet, például a vitatott nyugdíjreformja elfogadásához.

A bevándorlási törvényjavaslattal kapcsolatos látványos kudarc azonban felrobbantotta Macron kormányzási módszerét.

A hétfői szavazás visszhangja messzemenően érezhető lesz, az ellenzéki pártok máris Gérald Darmanin belügyminiszter lemondását és új választásokat követelnek. A törvényjavaslat miatt több migránstüntetésre is sor került.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök (k) a G20-országok vezetőinek virtuális csúcstalálkozóján vesz részt a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2023. november 22-én (Fotó: MTI/EPA pool/Mohamed Badra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.