Az EU is beavatkozna a vörös-tengeri krízisbe

Az Európai Unió legalább három hadihajót küldene a Vörös-tengerre, hogy biztosítsa az ott közlekedő hajókat. A jemeni húszi lázadók a gázai konfliktus kitörése óta egyre intenzívebben támadják a nemzetközi hajózási útvonalat.

Forrás: Politico, CNN, CNBC2024. 01. 11. 19:53
null
Iszmáilija, 2023. december 22. A cseppfolyósított földgázt szállító ADAM teherhajó halad a Szuezi-csatornában az egyiptomi Iszmáilijánál 2023. december 22-én. Az amerikai védelmi minisztérium négy napja jelentette be, hogy a Vörös-tenger hajózási szabadságát célzó Prosperity Guardian (Jólét Õrzõje) fedõnevû mûvelet részeként Nagy-Britannia, Bahrein, Kanada, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, a Seychelle-szigetek, Spanyolország és Dánia az Egyesült Államokkal együtt közös járõrözés bevezetését tervezi a Vörös-tenger déli részén és a szomszédos Ádeni-öbölben. A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy véget vessen a jemeni húszi lázadók támadásainak a térségen áthaladó hajók ellen. MTI/EPA/Mohamed Hoszam Fotó: Mohamed Hoszam
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU-nak egy új uniós műveletet kellene indítania, amely egy szélesebb műveleti területen, a Vörös-tengertől az Öbölig tevékenykedne – olvasható az Európai Külügyi Szolgálat (EEAS), az EU diplomáciai szervének egy dokumentumában, amelyet a Politico hírportál szerzett meg. 

A művelet akár már február végén elkezdődhet.

A húszik, akik nem sokkal az izraeli háború kitörése után hivatalosan is hadat üzentek a zsidó államnak, a hajózási útvonalak és a Vörös-tengeren haladó hajók elleni támadásokkal az Izrael által bombázott palesztinok mellett állnak ki. A Irán által támogatott fegyveresek így hosszú kerülő utakra kényszerítik a szállítmányokat.

Az Egyesült Államok vezetésével még decemberben kezdődött egy művelet, amelyben a hírek szerint húsz ország vesz részt, bár közülük csak tizenhárom hozta nyilvánosságra részvételét.

Az EU eredetileg az Indiai-óceánon működő kalózellenes missziója, az Atalanta alkalmazásának lehetőségét vizsgálta, de Spanyolország ellenezte az ötletet, ugyanakkor kijelentette, hogy nyitott egy új misszióra. A javaslat szerint a művelet pontos mérete és összetétele további operatív tervezés tárgyát képezi, de magában foglalna legalább három, többcélú képességekkel rendelkező légvédelmi rombolót vagy fregattot legalább egy évre.

Az új misszió egy francia vezetésű közös megfigyelési műveletre, az Agenorra épülne, amely az egész Arab-öbölre, a Hormuzi-szorosra és az Arab-tenger egy részére kiterjed, és amely kilenc európai ország (Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Hollandia, Norvégia és Portugália) részvételével működik – áll a dokumentumban.

A kezdeményezésre szükség is van, hiszen a figyelmeztetések ellenére a húszik folytatják a hajók elleni támadásokat. Mint arról beszámoltunk, a napokban az Egyesült Államok haditengerészete 21 drónt, illetve rakétát lőtt le. Ez volt eddig a húszik legnagyobb támadása a Vörös-tengeren, de szerencsére a térségben tartózkodó mintegy ötven kereskedelmi hajó közül egy sem jelentett sérülést.

Borítókép: A cseppfolyósított földgázt szállító Adam teherhajó halad a Szuezi-csatornában az egyiptomi Iszmáilijánál 2023. december 22-én (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Hoszam)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.