Az uniós agrárpolitika ellen lázadnak az olasz gazdák + videó

Olaszországban is elkezdődtek a gazdatüntetések, egyre több nagyváros főterén sorakoznak fel traktorokkal a tiltakozók.

2024. 01. 23. 17:41
null
Ellwangen, 2024. január 10. A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák akadályozzák a forgalmat traktorjaikkal a Ellwangenben 2024. január 10-én. A mezõgazdasági termelõk január 8-án indítottak útlezárásokat is magában foglaló, egyhetesre tervezett országos tüntetéssorozatot Németországban. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz gazdák felháborodtak azon, hogy az EU agrárpolitikája halálra ítéli az ágazatot. Felakasztott bábukkal és transzparensekkel tüntettek Bolognában és Veronában, hogy felhívják a politikai vezetők figyelmét a szektor haldokolására.

A magas költségek miatt egyre több gazda kénytelen elhagyni a termőföldet, mely a világszínvonalú olasz élelmiszeripari termékek megfogyatkozásához, kiszorulásához vezet. A németországi, romániai és franciaországi tüntetések után Olaszországban is utcára vonultak a gazdák. 

Hétfőn kétszáz traktor sorakozott fel Bologna főterén tiltakozásul az Európai Unió és a Giorgia Meloni vezette kormány mostoha politikája ellen. Az olasz gazdáknak elegük lett, úgy érzik az Európai Unió elárulta őket, a kormány pedig nem védelmezi megfelelően a helyi termékeket.  

A mezőgazdasági vállalkozók arról számoltak be, hogy az ukrán–orosz konfliktust követően megemelkedett energiaárak még mindig erőteljesen éreztetik hatásukat. Olyan magas költségekkel dolgoznak, amely ellehetetleníti a szektor vállalkozóit, nem beszélve a végeláthatatlan bürokráciáról. Az is aggasztja őket, hogy a szintetikus hús és a tücsökliszt háttérbe szoríthatja a kitűnő minőségű helyi termékeket.  

„Haldoklik a mezőgazdaság” feliratú transzparensekkel vonultak a traktorok Bologna főterére. Egyre több gazda veszélyben látja vállalkozása folytatását és jövőbeli megélhetését. Úgy vélik az uniós szabályok a termőföldek elhagyására kényszerítik őket. A délelőtti órákban a Bologna utcáin kígyózó traktorok fennakadásokat okoztak a forgalomban. Olyan mezőgazdászok is voltak, akik 120 kilométert autóztak, hogy csatlakozzanak a tüntetéshez. 

Most 200 járművel vonultunk ki, legközelebb azonban kétezer traktor indul útnak a főváros irányába, ha a kormány nem enyhít a mezőgazdászok terhein

– üzenték a demonstrálók a politikusoknak. 

A megmozdulások országos szintű kiszélesedése várható, a múlt héten ugyanis a szicíliai mezőgazdászok is elkezdték a szervezkedéseket. Kedd délelőtt Veronában folytatódtak a demonstrációk. A veronai piacterére bevonult száz traktor. 

A gazdák azt követelték, hogy a kormány távolodjon el a szektort fojtogató uniós szabályoktól és azonnali lépésekkel segítse az ágazatot. 

A kiábrándult olasz gazdák megalapították a Becsapott Mezőgazdászok Egyesületét, hogy közösen emeljék fel szavukat, az uniós követelések, a kormány agrárpolitikája, a bankok, a szakszervezetek, mezőgazdasági konföderációk és az importálások ellen. 

A közép-olaszországi Viterbóban is elkezdődött a gazdák mozgósítása. Kedd délelőtt közel harminc traktor sorakozott fel az autópálya bejáratánál, megbénítva a városból kifelé és befelé haladó forgalmat. A kedd reggeli órákban Ferrara városában is elindultak a mezőgazdászok. 

Ők a Padova városát az adriai partszakasszal összekötő 16-os autóutat bénították meg traktoraikkal. 

Céljuk, hogy felhívják a figyelmet, hogy soha korábban nem tapasztalt terhek nehezítik a termelők mindennapi munkáját és túlélését. Az uniós agrárpolitika szabályzatának felülvizsgálatát követelik, mivel azok az olasz vállalatok és termékek fennmaradását veszélyeztetik. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.