Ukrajna NATO-tag lesz

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Washingtonban, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt a katonai szövetség további bővítéséről.

2024. 01. 30. 10:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz. Ezt a szövetség főtitkárával, Jens Stoltenberggel közösen tartott sajtótájékoztatón jelentette be, számolt be róla honlapján az amerikai külügyminisztérium.

Blinken szerint a NATO rekordgyorsan bővül, erre példaként Finnországot és Svédországot említette, amelyek az Ukrajna elleni orosz háború kitörése után integrálódnak az unióba.

Ez azt bizonyítja, hogy a NATO ajtaja nyitva marad. Különösen Ukrajna NATO-taggá válása kapcsán

– mondta Blinken
A diplomata szerint Moszkva agressziója arra ösztönzi az európai országokat, hogy szuverenitásuk és állampolgáraik védelme érdekében csatlakozzanak a szövetséghez.

2023. július 11-én jelent meg a vilniusi NATO-csúcs záróközleménye. November 29-én, az Ukrajna–NATO Tanács ülésén bemutatták a szövetség követelményeinek megfelelő, adaptált éves nemzeti programot a további reformokhoz. 2024. január 5-én Ruszlan Stefancsuk, a Verhovna Rada (ukrán parlament) elnöke bejelentette, hogy külön bizottságot hoznak létre a parlamentben, amely az ukrán törvények NATO-szabványokhoz való kiigazításával foglalkozik majd.

A sajtótájékoztatón Jens Stoltenberg főtitkár elismerését fejezte ki Joe Biden amerikai elnöknek és Antony Blinken külügyminiszternek egyértelmű elkötelezettségükért Ukrajna támogatása mellett. 

Az orosz győzelem felbátorítaná Iránt, Észak-Koreát és Kínát. Ez számít Európa és Amerika biztonsága szempontjából. Tehát Ukrajna támogatása az Egyesült Államok érdekeit szolgálja

– mondta Stoltenberg. A főtitkár hangsúlyozta, hogy „az Egyesült Államok az éves védelmi kiadások egy elenyésző töredékéért segített Ukrajnának megsemmisíteni Oroszország harci kapacitásának jelentős részét anélkül, hogy egyetlen amerikai katonát veszélybe sodort volna”. Végezetül Stoltenberg köszönetet mondott az amerikai külügyminiszternek a NATO melletti személyes elkötelezettségéért.

Borítókép: Brüsszel, 2023. november 28. Antony Blinken amerikai külügyminiszter érkezik a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozására Brüsszelben 2023. november 28-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.