Eddig tartott a lengyel–ukrán béke?

„Arról van szó, hogy a lengyel mezőgazdaságot védeni kell a tisztességtelen keleti konkurenciától.”

Forrás: wPolityce.pl2024. 01. 28. 18:12
null
Dorohusk, 2023. június 9. Lengyel parasztgazdák az Ukrajnából az országba áramló gabona miatt tiltakozva lezárnak egy utat a kelet-lengyelországi Dorohusk környékén, az ukrán határ közelében 2023. június 9-én. MTI/EPA/PAP/Bartlomiej Wojtowicz Fotó: Bartlomiej Wojtowicz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország tárgyalásokat folytat Ukrajnával és az Európai Bizottsággal arról, hogy engedélyeztetési eljáráshoz kötné az ukrán agrárimportot, de csak azzal a feltétellel, hogy a liberalizálás nem sértheti a lengyel gazdák érdekeit – közölte Czeslaw Siekerski mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter a wPolityce.pl lengyel hírportál jelentése szerint.

A tárcavezető a szejmben tartott sajtótájékoztatón elmondta: bizonyos agrártermékek importjára mennyiségi kvótákat állapítanának meg, amelyeket nem lehetne túllépni. 

Jelenleg folynak a tárgyalások Ukrajnával és az Európai Bizottsággal azokról az eszközökről, melyek korlátoznák az ukrán áruk túlzott mértékű behozatalát az európai, ezen belül a lengyel piacokra – tette hozzá.

A kereskedelem 2022-es európai uniós liberalizálása lehetővé tette Ukrajnának az árui vámmentes behozatalát. Ez előnyös az ukrán gazdaságnak, de nem ütközhet a lengyel földművesek érdekeibe

 – figyelmeztetett. Elmondta: technikai tárgyalások voltak az ügyben tárcája és a lengyel fejlesztési és technológiai, valamint a pénzügyminisztérium képviselői között.

– A kétoldalú formában tartott tárcaközi tárgyalásokon megvitattunk egy új kereskedelmi formulát – mondta –, amely arra lenne hivatott, hogy megakadályozza az ukrán agrártermékek túlzott mértékű beáramlását.

A tárgyalásokra egyfajta engedély van az Európai Bizottságtól – jelentette ki Siekerski –, emlékeztetve arra, hogy januárban már megvitatta az ügyet Valdis Dombrovskisszal, az Európai Unió kereskedelemért felelős biztosával.

Véleményünk szerint az európai piacokon védőeszközöket kell bevezetni 

– mondta, hozzátéve: – A bizottság zöld jelzést adott egy engedélyeztetési eljárási rendszer bevezetésére.

Az engedélyeket az ukrán hatóságok fogják kiadni meghatározott exportkvótákra az egyes uniós országok konkrét beszállítóinak

 – magyarázta a miniszter.

Donald Tusk miniszterelnök a múlt heti kormányülés után tartott sajtóértekezletén elmondta: az ukrán agrártermékek importjának kérdésében a lengyel fél arra fog törekedni, hogy ezeket Lengyelországban csak lengyel intézmények engedélyével lehessen eladni.

Arról van szó, hogy a lengyel mezőgazdaságot védeni kell a tisztességtelen keleti konkurenciától. (…) A legjobb megoldást kétoldalú szerződésben akarjuk rögzíteni. (…) Nem fog ez sok időbe telni

– mondta.

Úgy vélekedett: a legkézenfekvőbb módja a probléma rendezésének, ha ez Varsó és Kijev között, kétoldalú tárgyalásokon történik. A kormány meg fogja találni azt a módot, amelyért talán nem fognak túlságosan lelkesedni Brüsszelben, de nem is fog uniós jogba ütközni, és talán nehezen, de az ukránok számára is elfogadható lesz – mondta.

Közölte, hogy március második felében lengyel–ukrán kormányközi konzultációk lesznek Varsóban. A kétoldalú konzultációk felújítását Tusk múlt hétfőn jelentette be Kijevben, a Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel tartott tárgyalásai után. Elmondta: az ukrán fél egyértelműen arról biztosította őt, hogy az ukrán hatóságok nem érdekeltek az ellenőrizetlen exportban.

– Érdekes szerződéseket írtak alá a tranzitról Romániával és Bulgáriával. Mi is ilyen szerződést szeretnénk kötni az ukrán kormánnyal – hangsúlyozta Tusk.

 

Borítókép: Lengyel parasztgazdák az Ukrajnából az országba áramló gabona miatt tiltakozva lezárnak egy utat a kelet-lengyelországi Dorohusk környékén, az ukrán határ közelében 2023. június 9-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Bartlomiej Wojtowicz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.