Egy magyar élőben nézte végig az erbíli rakétatámadást: „A légnyomást még ilyen távolságból is éreztem”

Ballisztikus rakétákkal és távirányítású drónokkal támadta hétfő este Irán az iraki Erbílt, a csapásban legkevesebb négyen meghaltak. A városban egy nemzetközi koalíció részeként húsz magyar katona is szolgál, illetve itt található az Ökumenikus Segélyszervezet helyi központja. Dékány Bencét, a segélyszervezet iraki képviseletének vezetőjét Erbílben értük utol.

2024. 01. 16. 16:08
null
This handout photograph released and taken on January 16, 2024 by Kurdistan 24 broadcast news station shows firemen and security staff inspecting the rubble of a building at a site hit by a missile attack launched by Iran's Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC), in Arbil, the capital of Iraq's northern autonomous Kurdish region. The attacks, carried out in several areas of Arbil killing at least four civilians, also included targets for the extremist Islamic State group in Syria on January 15, 2024, amid heightened regional tensions since the October 7 outbreak of the Israel-Hamas war. (Photo by Kurdistan 24 / AFP) / XGTY / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KURDISTAN 24" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP/Kurdistan 24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hétfő éjszaka iráni rakéták csapódtak erbíli célpontokba. Mit tapasztalt a támadásból?

– A támadás idején éppen a vacsorámat főztem a konyhámban, melynek üvegteteje van. Valami dörömbölésre lettem figyelmes – először azt hittem, hogy egy kisállat mászkál felettem, ezért kimásztam a tetőre elzavarni. Így éppen tanúja voltam a távolban a robbanásoknak, a légnyomást még ilyen, két-három kilométeres távolságból is éreztem. A pulzusom persze kétszázasra szökött fel, azonnal igyekeztem biztonságos helyet keresni. Voltak rakéták, melyeket már a levegőben hatástalanított a légvédelem, mások viszont óriási robbanással értek célt, beszínezve az eget. Mióta három és fél éve itt vagyok Irakban, ilyet még nem tapasztaltam.

– Az iráni híradások szerint „izraeli kémközpontokat” vettek célkeresztbe. Milyen részei ezek Erbílnek?

– Az eddigi híradások szerint több célpont volt, köztük az amerikai konzulátus és egy helyi üzletember és családja, ők életüket vesztették. 

Ezek Erbíl külvárosában, de egyértelműen civilek által sűrűn lakott területeken fekszenek. 

Az Ökumenikus Segélyszervezettől egyébként jelenleg egyedüli magyarként tartózkodom Erbílben, én és munkatársaim is jól vagyunk. Tudomásom szerint a magyar konzulátus tagjainak sem esett bajuk.

Dékány Bence, az Ökumenikus Segélyszervezet iraki képviseetének vezetője. Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

– Ismét feszült a helyzet a Közel-Keleten: a Gázai övezetben háború dúl, a Vörös-tengeren mindennaposak a húszi lázadók támadásai. Mennyit érezni ebből Irakban?

A gázai háború kirobbanása után óriási volt a riadalom. Mindenki a legrosszabbra, gyors eszkalációra számított.

Valami változott is: az elmúlt hónapokban rendszeresek voltak a kisebb dróntámadások, bár ezek nem elsősorban Erbílt célozták. Félő, hogy ha a konfliktus továbbgyűrűzik, akkor Erbíl lenne az egyik lehetséges gócpont, hiszen itt állomásoznak az amerikai és a koalíciós erők, ráadásul közel van Iránhoz. Szóval ha valamilyen válaszlépést fontolgatnak, akkor a város kézenfekvő választás lehet.

– Mi ilyenkor a biztonsági protokoll?

– Egyelőre dolgozunk tovább, de természetesen fokozott biztonsági intézkedések mellett. Ezeknek több lépcsője van. Az első a hibernáció, ilyenkor home office-ban húzzuk meg magunkat és korlátozzuk a mozgást. A második a relokáció, a teljes iroda átköltöztetése biztonságosabb helyre. Végül az evakuáció: ha az ilyen támadások mindennapossá válnának, akkor el kellene hagyni az országot. 

Jelenlegi értékelésünk szerint egyszeri válaszcsapásról lehetett szó.

– Tehát a projektjeikben nem lesz fennakadás?

– A szíriai határhoz közeli Szindzsárban futó projektjeink aligha vannak veszélyben. Ott most adtunk át a HungaryHelps program keretében két egészségügyi központot, illetve az ő támogatásukkal folytatódik a permakultúrás mintafarmprojektünk a keresztények lakta észak-iraki Alqoshban. Most indult el két nagyobb infrastruktúra-fejlesztési programunk a német nemzetközi fejlesztési ügynökség (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ) támogatásával: építünk egy közösségi házat, felújítunk egy sportközpontot, illetve kialakítunk két piacteret a helyi jazidi közösségnek.

Az Ökumenikus Segélyszervezet nemrégiben Szindzsárban adott át új egészségügyi központot. Fotó:  Ökumenikus Segélyszervezet

Borítókép: Az egyik iráni rakéta becsapódásának helyszíne (Fotó: AFP/Kurdistan 24 )

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.