Egyházi vezető is kiáll a bebörtönzött PiS-képviselők mellett

A poznani érsek levélben ígért segítséget Mariusz Kaminskink és Maciej Wasiknak, egyúttal felszólította őket, hogy fejezzék be az éhségsztrájkot. Az igazságügyminiszter-helyettes továbbra is bűnözőkként hivatkozik a két képviselőre, azonban egyetlen diktatúra sem ismeri el politikai foglyokként az általa bebörtönzötteket – hívta fel a figyelmet egyikük fia.

Forrás: wPolityce2024. 01. 18. 7:06
Lengyelország tüntetés Varsó
Fotó: Ladóczki Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Lengyel Püspöki Konferencia elnöke, Stanislaw Gadecki poznani érsek levelet küldött a két bebörtönzött lengyel képviselőnek, Mariusz Kaminskinek és Maciej Wasiknak, amelyben ígéretet tett arra, hogy közbenjár az ügyükben az igazságügy-miniszternél – írja a wPolityce lengyel hírportál. Egyúttal felszólította őket, hogy fejezzék be éhségsztrájkjukat.

Mint arról beszámoltunk, múlt héten az elnöki palotában letartóztatott két képviselő a börtönben éhségsztrájkba kezdett. Kaminski esetében az egészségi állapota már az életét is veszélyeztette, így a bíróság elrendelte a kényszertáplálását – tájékoztatott Andrzej Duda lengyel elnök a davosi Világgazdasági Fórumon (WEF) rendezett sajtóértekezletén szerdán.

Az elnök egyúttal kérte Adam Bodnar igazságügy-minisztert, hogy függessze fel Kaminski és Wasik börtönbüntetését a kegyelmi eljárás lezárultáig.

A lengyel parlament, a szejm szerdai ülésnapján Arkadiusz Myrcha igazságügyminiszter-helyettes „bűnözőknek” nevezte Kaminskit és Wasikot. Azonban egyetlen diktatúra sem ismeri el politikai fogolyként az általa börtönbe vetetteket – mutatott rá Kaminski fia, Kacper Kaminski az X-en közzétett bejegyzésében.

Nincs olyan diktatúra, amelyik börtönbe veti ellenfeleit, és politikai fogolyként ismeri el őket. <Független> bíróságok ítélik el őket bűncselekmények miatt. Pontosan ez történik ma Lengyelországban. Érdemes megnézni, hogy a világban miért ítéltek el politikai foglyokat

– írta az ifjabb Kaminski, aki többek között Nelson Mandel, Aung Szan Szú Kji és Benazir Bhutoo példáját hozta fel.

A megkérdezettek 54,4 százaléka pozitívan értékeli az elnök által kezdeményezett kegyelmi eljárást Mariusz Kaminski és Maciej Wąsik ügyében, és mindössze 29,5 százalék ellenzi azt − derül ki az IBRiS által a Rzeczpospolita lengyel lap számára készített felmérésből.

Borítókép: Tüntetés Mariusz Kaminski és Maciej Wasik szabadon bocsátásáért Varsóban 2024. január 11-én (Fotó: Ladóczki Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.