Irak felszólította Washingtont, vonja ki csapatait az országból + videó

Felszólította Irak Washingtont, hogy vonja ki csapatait országuk területéről – a legfrissebb hírek szerint hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások a felek között az amerikai vezetésű terrorellenes koalíció jövőjéről, beleérte a fokozatos csapatkivonás ütemtervét. A Magyar Nemzetnek Szalai Máté, a Ca’ Foscari Egyetem kutatója beszélt arról, milyen jövő várhat az arab országra a kivonulás után, és vajon újjáéled­het-e az Iszlám Állam.

2024. 01. 27. 5:51
Operation to liberate Iraq’s Mosul from Daesh
Operation to liberate Iraq’s Mosul from Daesh Fotó: ALI MUHAMMED
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Könnyen lehet, hogy az instabilitás felszínre hoz olyan feszültségeket, amelyek az utóbbi időszakban háttérbe szorultak. Gondolhatunk a kurd kérdésre mind Irakban, mind Szíriában, valamint azoknak a területeknek a biztonságára, ahol az amerikaiak vannak – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szalai Máté. A Ca’ Foscari Egyetem kutatóját azzal kapcsolatban kérdeztük, hogy Irak egyre gyakrabban sürgeti Washingtont, vonják ki az amerikai vezetésű nemzetközi koalíciót az országból.

A külföldi csapatok 2014-ben érkeztek az arab országba azzal a céllal, hogy megakadályozzák az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet újjáéledését.

Bagdad azonban úgy látja, azzal, hogy a koalíció vereséget mért a dzsihadistákra, teljesítette feladatát. Ráadásul Irak azzal is a kivonulás mellett érvel, hogy a koalíciós csapatok jelenléte instabilitást gerjeszt a térségben: az utóbbi időben ugyanis megsokasodtak az Irán támogatását élvező helyi milíciák amerikai bázisok ellen intézett támadásai, amelyeket amerikai válaszcsapások követnek.

 

Hány amerikai katona állomásozik Irakban?

Irakban nagyjából 2500 fős amerikai kontingens állomásozik, ám a nemzetközi koalícióban európai országok, köztük Magyarország is részt vesz katonáival.

Szalai Máté elmondta, ha az amerikaiak kivonulnak az országból, aligha van arra esély, hogy más európai csapatok az Egyesült Államok támogatása nélkül ott maradnak – így minden bizonnyal a magyar honvédek is elhagynák Irakot.

A kivonulás előkészületei azonban már megkezdődtek: Bagdad és Washington a napokban abban állapodott meg, tárgyalásokat kezdenek egy bizottság létrehozásáról, amelynek feladata a terrorellenes koalíció jövőjének meghatározása, a fokozatos csapatkivonás ütemtervének kidolgozása és a koalíció feloszlatása lesz.

 

Mikor vonulhatnak ki az amerikai csapatok Irakból?

Szalai Máté kiemelte, a kivonulás rövid távon nem fog megvalósulni, hiszen maga a folyamat is nagyon hosszú, továbbá még javában zajlik az amerikai Közel-Kelet-stratégia újragondolása. Egyelőre még Washingtonban is körvonalazódik, mi legyen a térségben, elsősorban Irakban és Szíriában állomásozó amerikai csapatokkal. A szakértő azonban hozzátette: miután a nemzetközi koa­líció célja, hogy az ISIS újjáéledését – ami komoly kihívást és fenyegetést jelentene az Egyesült Államoknak is – megakadályozza, aligha lehet számítani nagy változásokra.

 

Irán javára válhat az amerikai kivonulás

A szakértővel arról is beszélgettünk, amennyiben mégis megtörténne a kivonulás, az milyen hatással lenne az arab országra és a térségre. Szalai Máté szerint nem kizárt, hogy miután a terrorellenes erők már nem lesznek jelen Irakban, visszatérhetnek a 2011–2014 közötti állapotok, amikor az ISIS egészen nagy területeket tartott ellenőrzése alatt Irakban és Szíriában.

Kiemelte azonban azt is, Irán számára mindenképpen kedvezően alakulna a helyzet: egyrészt csökkenne a bagdadi vezetésre nehezedő nyomás az amerikai–iráni vetélkedés tekintetében, másrészt az iraki kormány szorosan együttműködik Teheránnal, ami kifejezetten a meghatározó politikai erők esetében látható.

Szalai Máté ugyanakkor rámutatott, az Irakban és Szíriában állomásozó amerikai kontingensek csak egy töredékét képezik az Egyesült Államok közel-keleti jelenlétének. Hatalmi vákuu­mok leginkább helyi szinteken jöhetnének létre, de ezeket minden bizonnyal a helyi csoportok töltenék be – nagyhatalmi átrendeződésre nem lát sok esélyt a szakértő.

Borítókép: Amerikai katonák az iraki Moszulban 2016. október 18-án (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Ali Muhammed)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.