Kiskorúnak tettetik magukat a Kanári-szigetekre érkező migránsok

A spanyol régió kormánya tesztekkel igyekszik leleplezni az illegális bevándorlókat, akik azért hazudnak, hogy elkerüljék a kitoloncolást.

2024. 01. 29. 21:40
null
Los Cristianos, 2024. január 12. Illegális bevándorlók várakoznak egy mentõhajóban a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén fekvõ Los Cristianos kikötõjében 2024. január 12-én. A spanyol tengeri mentõszolgálat 126 fekete-afrikai migránst mentett ki a Földközi-tengerbõl a spanyol partok közelében. MTI/EPA-EFE/Miguel Barreto Fotó: Miguel Barreto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiskorúnak hazudják magukat a Kanári-szigetekre érkező illegális bevándorlók. A spanyol autonóm régió kormánya speciális tesztekkel igyekszik kiszűrni azokat a migránsokat, akik hamisan állítják, hogy 18 év alattiak csak azért, hogy így kerüljék el az országból való kitoloncolást.

A kanári befogadórendszer jelenleg 5600 kísérő nélküli migránsgyerekről kénytelen gondoskodni. Mivel a spanyol törvények értelmében a kiskorúak kiemelt védelmet élveznek, így számítani lehetett a visszaélésekre. 

Az egészségügyi hatóságok tavaly év végén kezdték meg azoknak a menekülteknek a tesztelését, akik azt állították, hogy 18 éven aluliak. Másfél hónap alatt 1400 főt vizsgáltak meg és beigazolódott a gyanú, ugyanis 51 százalékuk az eredmények szerint már felnőttkorban van. Végül 700 főt ki is utasítottak a kiskorúaknak fenntartott befogadóállomásokról. A kormányt azt gyanítja, hogy a jelenleg gondozás alatt álló gyerekek nagy része szintén betöltötte már a 18. életévét, ezért a saját hatáskörben megalkotott tesztelési protokollt gyorsított eljárás mellett tovább folytatják, így próbálják tehermentesíteni saját befogadórendszerüket.

Csak az elmúlt hétvégén több mint 600 illegális afrikai bevándorló kötött ki a Kanári-szigeteken, közülük ketten a nyílt vízen meghaltak, egy fő pedig az érkezés után vesztette életét.

A Vöröskereszt szerint valóságos invázió alakult ki a szigetvilágban és a korábbi szezonális migrációs nyomás mostanra állandósult. Januárban már több mint 4500 embert húztak partra a hatóságok, miközben tavaly az év első öt hónapjában érkezett ennyi ember a szigetekre. A regionális kormány hétfőn arra kérte Madridot, hogy folytassa a migránsok, köztük a kiskorúak egy részének áttelepítését más autonóm régiókba, mert képtelenek egyedül ellátni a megállás nélkül érkező embereket.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának legfrissebb jelentése szerint január első három hetében Spanyolország több illegális bevándorlót fogadott be tengeren, mint Olaszország, Görögország, Ciprus és Málta együttvéve.

Borítókép: Illegális bevándorlók várakoznak egy mentőhajóban a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén fekvő Los Cristianos kikötőjében (Fotó: MTI/EPA-EFE/Miguel Barreto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.