Középkori járvány tombol Romániában, már többen belehaltak

Egy hét alatt csaknem százzal nőtt az esetek száma.

Forrás: Maszol2024. 01. 04. 11:55
Baby,With,Chicken,Pox
723338824 Fotó: Kaspars Grinvalds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év alatt összesen 2805 kanyarós megbetegedést és a vírus okozta három halálesetet jelentettek Romániában – közölte az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP), miközben egy hét alatt csaknem százzal nőtt az esetek száma – számolt be az ügyről a Maszol.

A halottak között van két hét hónapos Brassó megyei csecsemő, akik még nem kaphatták meg a kanyaró, a mumpsz és a rózsahimlő ellen védettséget nyújtó háromkomponensű oltást, de meghalt egy 35 éves bukaresti férfi is. A férfi nem volt beoltva a kanyaró ellen és egyéb egészségügyi problémája is volt. 

A megbetegedéseket 34 megyéből és a fővárosból jelentették. A legtöbb esetet Maros (761), Brassó (657), Kolozs (201) megyében és Bukarestben (378) jegyzik.

A román egészségügyi minisztérium december elején hirdette ki a kanyarójárványt, ami lehetővé teszi a 9–11 hónapos gyermekek beoltását, valamint az oltatlan vagy hiányos oltási ütemtervű gyermekek immunizálását. A tárcavezető elmondta azt is, hogy a járvány azért tombol újra, mert nagyon sok a beoltatlan gyermek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.