Másodszor is kegyelmet kaptak a bebörtönzött lengyel képviselők

Az államfő bejelentését a bebörtönzöttek feleségei jelenlétében tette.

Forrás: MTI2024. 01. 23. 19:02
DUDA, Andrzej;
Varsó, 2024. január 10. Andrzej Duda lengyel államfõ nyilatkozatot tesz a varsói elnöki palotában 2024. január 10-én, miután az elõzõ estén letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest az elnöki palotában, Duda távollétében. Kaminskit és Wasikot, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselõit a jelenlegi házelnök egy 2007-es büntetõügyben hozott bírósági ítéletre hivatkozva 2023 végén megfosztotta mandátumuktól, ami Andrzej Duda államfõ szerint jogellenes, mert a két politikust õ korábban elnöki kegyelemben részesítette. A két politikust december 20-án hatalommal való visszaélés címén két év szabadságvesztésre ítélték. MTI/EPA-PAP/Marcin Obara Fotó: Marcin Obara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másodszor is kegyelemben részesítette a lengyel elnök Mariusz Kaminskit és Maciej Wasikot, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt bebörtönzött képviselőit – döntését maga Andrzej Duda jelentette be keddi sajtóértekezletén. Az államfő bejelentését a bebörtönzöttek feleségei jelenlétében tette, és döntésének azonnali, haladéktalan végrehajtására szólította fel Adam Bodnar igazságügyi minisztert és főügyészt. Az államfő felszólításában az éhségsztrájkot folytató Mariusz Kaminski romló egészségi állapotára is utalt.

 

Andrzej Duda azt követően zárhatta le az általa január 11-én Kaminski és Wasik ügyében elindított kegyelmi eljárást, hogy Adam Bodnar kedden visszaküldte neki az elítéltek dossziéját. Az elnök felidézte: már 2015-ben kegyelemben részesítette a korrupció elleni hivatal egykori vezetőiként hivatali hatalommal való visszaélés címén elítélt Kaminskit és Wasikot.

Az államfő akkor a lengyel alkotmány egyik előírása alapján intézkedett. Mivel Duda érvényesnek tartja 2015-ös döntését – mely álláspontját a lengyel alkotmánybíróság háromszor is megerősítette –, a másodszori kegyelmi eljárást más módon, a büntető törvénykönyv alapján kezdeményezte. Ilyenkor a főügyész véleménynyilvánítása a kegyelmi aktus előfeltétele, bár a vélemény nem kötelező érvényű az államfő számára.

 

Adam Bodnar a kedden az államfőnek továbbított véleményéhez és az ügy dossziéjához mellékelt beadványban azt javasolta, hogy Andrzej Duda ne éljen kegyelmi jogával.

Duda sajtókonferenciáján bírálta, hogy a főügyész nem tett eleget kérésének, és már az elnöki kegyelmi eljárás január 11-i elindítása után nem élt a büntetés-végrehajtás megszakításának lehetőségével. Mariusz Kaminski családja kedd délelőtt közölte: az éhségsztrájkoló képviselőt a börtönkórházban gyomorszondával kényszer-táplálásban részesítik. Mariusz Kaminskit és Maciej Wasikot január 9-én a varsói államfői palotában tartóztatták le, miután a varsói kerületi bíróság az ügyükben felújított eljárásban december végén kétévi szabadságvesztésre ítélte őket. Előzőleg a legfelsőbb bíróság kétségbe vonta a 2015-ös államfői kegyelem érvényességét.

Borítókép: Andrzej Duda lengyel államfő (Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.