Megostromolták Németországot a tiltakozó gazdák + videó

Megsarcolja őket a német szövetségi kormány, ezért kezdtek többnapos demonstrációba a gazdák. Szinte teljes Németország megbénult néhány órára, a tiltakozók azt követelik, hogy az Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár vezette kormány vonja vissza a brutális és kegyetlen költségvetési tervezetét. Százezrek pedig azt követelték, hogy azonnal mondjon le a kormány az agrárszektor megsarcolása miatt.

2024. 01. 09. 5:54
null
München, 2024. január 8. A kormány gazdaságpolitikája ellen tiltakozó német gazdák tüntetnek Münchenben 2024. január 8-án. MTI/EPA/Szilágyi Anna Fotó: Szilágyi Anna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az agrártámogatások megszüntetése miatt kezdtek többnapos demonstrációba Németország-szerte a gazdák, akik azt követelik, hogy a kormány vonja vissza a költségvetési tervezetéből azt a részt, amelyben valósággal megsarcolják őket. A dühös gazdák hétfő hajnalban lezárták a nagyobb utakat, autópályákat, de a bekötőutakat is. 

A szociáldemokrata-zöld-liberális szövetségi kormány óriási lyukat igyekszik betömni a büdzsén, az agrártámogatások megvonása azonban csak töredéke lenne az egész hiánynak. Egy magyar TikTok-felhasználó a közösségi oldalán mutatta meg, hogy még a legkisebb városok is megbénultak a demonstráció alatt.

A kormány egyébként először próbált valamelyest engedni, de a gazdák nem fogadták el a javaslatot, miszerint lépcsőzetesen veszítik el az eddigi támogatásokat.

És sehova tovább. Annyi a demonstráló, hogy teljesen tele van minden

– mondja egy másik magyar felhasználó a videóban, amelyet megosztott.

Stuttgart közelében trágyát öntöttek az aszfaltra, a tiltakozók szerint ezzel a kormány munkáját mutatták meg.

A tüntetők gondoltak a forgalmi dugóban ragadt sofőrökre, és volt olyan település, ahol perecet osztottak a gazdák az autósoknak. A gazdaszövetség szerint ezzel jelezték a gazdák, hogy a kizárólag a kormány döntéseivel van a bajuk.

Berlint valósággal megostromolták a tüntetők.

Íme egy térkép arról, hogy mely városok estek el.

Bambergben a helyiek is kifejezték támogatásukat, de egész Németországra jellemző az, hogy a társadalom jelentős része a gazdák mellett áll.

Borítókép: A kormány gazdaságpolitikája ellen tiltakozó német gazdák tüntetnek Münchenben 2024. január 8-án (Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.