„Nem kell a blabla. Papírra vésett következményeket akarunk” – üzenik a tüntető gazdák Brüsszelnek

„Az emberi lények első fiziológiai szükséglete, az evés és ivás. És mi is kiszolgálói vagyunk ennek a szükségletnek, és nem akarunk a kormányzati segélyektől függeni” – mondta el lapunknak egy tilatkozó gazda Brüsszelben. A napokban a belga termelők is csatlakoztak a tiltakozás-hullámhoz, amely Európa-szerte elindult a mezőgazdaságban dolgozók elégedetlensége miatt. A belga gazdák csütörtökre nagyszabású tüntetést szerveztek, amelyet éppen az EU-csúcs idejére időzítettek.

2024. 01. 31. 23:48
Gazdatüntetés Brüsszelben 2024.01.31-én (Fotó: Manninger Miksa)
Gazdatüntetés Brüsszelben 2024.01.31-én (Fotó: Manninger Miksa) Fotó: Manninger Miksa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez így egy tisztességtelen verseny, hogy nekünk Európában meg kell felelnünk a szabványoknak. Nem vagyunk ellene ezeknek a szabványoknak, amíg megfizetnek minket, de ha aztán olyan termékeket importálunk, amelyek nem felelnek meg ezeknek, és elárasztják velük az európai mezőgazdasági piacot, az nem logikus” – fogalmazott lapunknak Brüsszelben egy gazda, aki az éjszakát egy, az Európai Parlament épületéhez közeli parkban tölti több tucat társával együtt, várva, hogy még több gazda érkezzen hozzájuk a csütörtöki napon.

Gazdatüntetés Brüsszelben 2024.01.31-én (Fotó: Manninger Miksa)
Felirat: Etetünk titeket, de belepusztulunk. Fotó: Manninger Miksa

„Szeretnénk, ha lenne egyfajta folytonosság az európai döntésekben. Végig akarják vinni a Green Dealt, hogy megpróbáljanak javítani az éghajlaton és a bolygónk környezeti állapotán. De ennek a csomagnak a következtében Vallóniában a termőterületünk 4 százalékát nem termőterületté minősítjük át, más szóval nem termesztünk rajta növényeket. 

Ezt nem fogadhatjuk el, mivel ez a 4 százalék végül is abból lesz majd pótolva, amit a bolygó másik feléről importálnak. (...) Ez pont, hogy káros a környezetre, már csak a szállítás miatt is.

Néha nincs logikus magyarázat az Európai Unió viselkedésére. Különösen akkor, amikor a Mercosurral akarnak megállapodásokat kötni, hogy olyan mezőgazdasági termékeket importáljanak, amelyek éppen Amerikából érkeztek” – nyilatkozott lapunknak egy gazda.

„Emberi lények vagyunk, mi etetjük a lakosságot, mi tesszük a magunk dolgát, ez egy nagyon nehéz munka a család szempontjából és nem ismerik el, hogy mennyit érünk a Maslow piramis szempontjából” – vélekedett egy gazdasszony, aki hozzátette:

Az emberek első fiziológiai szükséglete, az evés és ivás. És mi kiszolgálói vagyunk ennek a szükségletnek, és nem akarunk a kormányzati segélyektől függeni, azt akarjuk, hogy méltányosan, értékünknek megfelelően ismerjenek el minket. Ezért vagyunk ma itt, hogy békésen demonstráljunk, nem akarunk semmit sem összetörni, tényleg azt akarjuk, hogy meghallgassanak minket. Azt akarjuk, hogy támogassanak és segítsenek minket.

A megszólaló úgy összegezte elvárásaikat, hogy „nem kell a blabla, papírra vésett következményeket akarunk”.

Gazdatüntetés Brüsszelben 2024.01.31-én (Fotó: Manninger Miksa)
Felirat: Békét ígértek neked, jólétet ígértek neked, de háborúba és szegénységbe vezettek Fotó: Manninger Miksa

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az elmúlt hetekben Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Romániában és Spanyolországban is tüntettek a gazdák, utakat torlaszoltak el, blokádokkal hívták fel a figyelmet nehéz helyzetükre. Az elmúlt napokban Belgiumban is elindultak a demonstrációk, a termelő csütörtökre Brüsszelbe szerveztek nagyszabású megmozdulást, éppen az uniós állam- és kormányfők csúcstalákozójának idejére. Az első tiltatkozók már szerda este megérkeztek a belga fővárosba. 

Orbán Viktor szintén szerda este érkezett Brüsszelbe, ahol a tüntető gazdákkal arról beszélgetett, hogy az európai vezetőknek sokkal jobban oda kellene figyelniük az emberek szavára.

Borítókép: Gazdatüntetés Brüsszelben 2024.01.31-én a Square de Meeusben (Fotó: Manninger Miksa) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.