Orosz–ukrán háború: Ukrajna elérte a katonai mozgósítás határait

Ha újabb százezreket soroznak be katonának, az már megroppanthatja Ukrajna gazdasági hátországát.

2024. 01. 12. 20:01
null
Kijev, 2023. december 15. Andrij Tracsuk ukrán katona koporsóját viszik a kijevi Függetlenség terén tartott gyászszertartáson 2023. december 15-én. A 2014-es Majdan-tüntetéseken részt vevõ veterán december 9-én esett el az orosz erõkkel vívott harcban a dél-ukrajnai Herszon közelében. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel a vég Ukrajna számára, legalábbis erről írt a Politico, amelyet a Mandiner is szemlézett. Az ukrán hadsereg becslése szerint 500 ezer új katonára lenne szüksége, hogy hatékonyan felvegye a küzdelmet a frontszakaszokon bevetett, az orosz hivatalos közlés szerinti összesen 617 ezer orosz katona ellen

Az ukrán hadsereg saját nyilvános adatai szerint 850 ezer katonával rendelkezik – az orosz–ukrán háború kirobbanásakor rengeteg ukrán jelentkezett önként szolgálni hazafias okokból, sok ezren külföldről kiépített egzisztenciájukat hagyták ott, hogy az országot megtámadó orosz hadsereg ellen harcoljanak.

Lassan két évvel a háború elkezdődése után, ez a lelkesedés drámai módon visszaesett,

és ennek csupán az egyik összetevője az, hogy a háború állóháborúvá, vérszivattyúvá változott, a frontvonalon a túlélés esélye nagyon lecsökkent, az elesettek száma százezres.

Ukrajna GDP-jének több mint egyötödét – vagyis a 214 milliárd dolláros gazdaságból körülbelül 46 milliárd dollárt – a háborús erőfeszítésekre, körülbelül a felét a csapatok fizetésére, egynegyedét pedig a hadiipari komplexum táplálására fordítják. Egyszerűen fogalmazva: Ukrajna teljes költségvetését a háborúra költi, az EU és az USA milliárdos segélyei segítik a gazdaság többi részét

– írja a Politico.

A több hónapig tartó véres patthelyzet után, amely több ezer emberéletet követelt, a korai lelkesedés elpárolgott. Mindeközben a katonai korrupciós botrányok és a kilátástalanság miatt is Ukrajnában sokkal kevésbé érzik úgy az emberek, hogy hadba vonulnának a hazáért, nem beszélve arról, hogy a szövetségesek is egyre többet haboznak a támogatások terén.

Borítókép: Andrij Tracsuk ukrán katona koporsóját viszik a kijevi Függetlenség terén tartott gyászszertartáson (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.