Túszok életébe kerülhet a Hamász-vezető kiiktatása?

Míg a legtöbb izraeli üdvözölte a Hamász palesztin terrorszervezet egyik legfontosabb vezetőjének, Száleh al-Arurinak a halálát, a túszok hozzátartózói attól tartanak, szeretteik fizethetik meg a lépés árát.

Forrás: The New York Times, The Times of Israel2024. 01. 04. 17:52
null
Gáza, 2024. január 2. A Hamász palesztin iszlamista szervezet sajtóirodája által 2024. január 2-án közreadott kép Száleh al-Aruriról, a Hamász helyettes vezetõjérõl Gázában 2018. augusztus 2-án. Sajtóhírek szerint Száleh al-Aruri 2024. január 2-án életét vesztette, miután egy izraeli drón felrobbantotta a Hamász egyik irodáját Bejrút Dahije nevû negyedében az ott tartózkodó helyettes vezetõn kívül még három ember halálát okozva. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/AP/Hamász sajtóirodája/Mohamed Osztáz Fotó: Mohamed Osztáz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindazoknak, akik részt vettek az októberi mészárlásban, tudniuk kell, hogy elkapjuk őket, és leszámolunk velük

– jelentette ki Danny Danon, a Likud párt parlamenti képviselője a Hamász egyik legfontosabb vezetőjének, Száleh al-Arúrinak a halálára reagálva. Al-Arurival dróntámadás végzett Libanon fővárosában, Bejrútban, és bár Izrael hivatalosan nem vállalta a felelősséget a merényletért, a legtöbben készpénznek veszik, hogy a zsidó állam áll a Hamász-vezér kiiktatása mögött.

 

Az izraeliek többsége lelkesen üdvözölte a lépést, egyes elemzők és a túszok hozzátartózói azonban attól tartanak, hogy al-Aruri halála megakaszthatja a túszok kiszabadításáért zajló tárgyalásokat 

– írja a The New York Times amerikai napilap.

A november végi tűzszünet alkalmával az október 7-i támadás során elrabolt 240 túsz nagyjából fele kiszabadult, a többiek azonban máig a Gázai övezetben raboskodnak. Néhány nappal ezelőtt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az érintett családoknak megerősítette, hogy Izrael továbbra is folyamatosan tárgyalásokat folytat a szabadon bocsátásuk érdekében.

Mások szerint a merénylet miatt eszkalálódhat a háború. A Hezbollah libanoni siíta szervezet vezetője, Hasszán Naszrallah például elítélte al-Aruri megölését, és azzal fenyegetett, hogy „nem marad büntetlenül”.

Ha az ellenség fontolóra veszi, hogy háborút indít Libanon ellen, a mi harcunk határok és szabályok nélküli lesz. Nem félünk a háborútól

− szögezte le Naszrallah.

A helyzet súlyosbodását az Egyesült Államok is aggódva figyeli. Joe Biden amerikai elnök Amos Hochstein különleges megbízottat küldte a térségbe, hogy enyhítse a feszültséget Izrael és Libanon között.

Hochstein, aki nagy szerepet játszott a 2022-es Izrael és Libanon tengeri határának kijelöléséről szóló tárgyalások irányításában, csütörtökön érkezik Izraelbe – számol be róla a The Times of Israel izraeli napilap.

Borítókép: A Hamász palesztin iszlamista szervezet sajtóirodája által 2024. január 2-án közreadott kép Száleh al-Aruriról, a Hamász helyettes vezetőjéről Gázában 2018. augusztus 2-án (Fotó: MTI/AP/Hamász sajtóirodája/Mohamed Osztáz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.