Újabb háború fenyeget, London és Washington már készen áll

Katonai megtorlással fenyegette meg a húszi lázadókat London és Washington, bármelyik percben kirobbanhat a háború.

2024. 01. 01. 10:35
null
Szanaa, 2023. december 29. Palesztin zászlót lenget egy tüntetõ a kereskedelmi hajózás védelmét biztosító, az Egyesült Államok által kezdeményezett vörös-tengeri katonai hadmûvelet elleni tiltakozáson a jemeni fõvárosban, Szanaában, 2023. december 29-én. A Hamász palesztin szélsõséges szervezet és Izrael között a Gázai övezetben zajló konfliktus kiújulása óta a jemeni húszi lázadók számos kereskedelmi hajó ellen hajtottak végre támadásokat a Vörös-tengeren, nemzetközi vádak szerint iráni támogatással. A húszik a Gázai övezet elleni izraeli hadmûvelet leállítását követelik. MTI/EPA/Jahja Oszama Fotó: Jahja Oszama
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Légicsapásokat indítana az Egyesült Királyság a jemeni húszi lázadók ellen – számolt be a The Telegraph. Grant Shapps brit védelmi miniszter ugyanis arra figyelmeztetett a brit konzervatív napilapban megjelent cikkében, London a „közvetlen lépésektől” sem riad vissza, ha a Vörös-tengeren hajózó teherhajókat ismét támadások érik. Kiemelte, egy brit hadihajó decemberben már lelőtt egy támadó drónt a tengeren. A brit vezetés az Egyesült Államokkal együtt dolgoz ki terveket arra az esetre, ha a húszik ismét célba vennék a szállítóhajókat, sajtóértesülések szerint akár már hétfőn kiadhatja közös nyilatkozatát a két ország.

A The Telegraph azt írta, a közös nyilatkozatban minden bizonnyal helyet fog kapni egy utolsó figyelmeztetés a húszik számára, hogy állítsák le támadásaikat.

Shapps egyúttal figyelmeztetett, az egész régióra kiterjedő konfliktust kockáztatnak meg a húszik. Amennyiben a helyzet eszkalálódik és sor kerül a nyugati válaszcsapásokra, feltehetőleg amerikai vezetés alatt hajtanák végre őket. A tengeri célpontok mellett azonban a húszik létesítményeit is támadhatják Jemenben. A brit napilap úgy értesült, más országokkal is folynak a tárgyalások arról, csatlakoznak a húsziellenes műveletekhez. A brit védelmi miniszter egyúttal hangsúlyozta, ha a Vörös-tengert nem védik meg, az precedenst teremthet azoknak, akik a Dél-kínai-tengert vagy a Krím félszigetet fenyegetik.

Vasárnap a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője beszélt arról, az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust a jemeni húszikkal, de saját érdekei védelmében a jövőben is lépni fog. Az MTI közlése szerint John Kirby azt követően beszélt a vörös-tengeri helyzetről, hogy amerikai helikopterek semmisítették meg a jemeni fegyveresek több kishajóját, amelyek tüzet nyitottak a katonai egységekre.

A jemeni húszik ugyanakkor arról beszéltek, készen állnak az Egyesült Államok vezette koalíció bármilyen támadására.

A húszik az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet között kirobbant háborút követően kezdte támadni a Vörös-tengeren közlekedő külföldi felségjelzésű, többnyire teherszállító hajókat. A BBC brit közszolgálati média emlékeztetett, az Irán által támogatott húszik közölték, kiállnak a Hamász mellett és célba veszik az Izraelbe tartó vagy a közel-keleti országhoz köthető hajókat. A Vörös-tengeren azonban rendkívül veszélyessé vált a helyzet, noha kulcsfontosságú pontja a világkereskedelemnek – különösen az európai és az ázsiai piacok között –, melynek körülbelül 12 százalékát bonyolítja le.

A tengeren összesen öt, amerikai, francia és brit hadihajó járőrözik. A közös művelet kezdete óta összesen 17 drónt és négy, hajók ellen indított ballisztikus rakétát hatástalanítottak.

A hadihajók állomásozása óta mintegy 1200 kereskedelmi hajó haladt át a világkereskedelmi vonalon, többségük incidens nélkül.

Borítókép: Palesztin zászlót lenget egy tüntető a kereskedelmi hajózás védelmét biztosító, az Egyesült Államok által kezdeményezett vörös-tengeri katonai hadművelet elleni tiltakozáson a jemeni fõvárosban, Szanaában, 2023. december 29-én (Fotó: MTI/EPA/Jahja Oszama)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.