Ukrajna sorsa a héten dőlhet el?

Hétfőn kezdődik a svájci Davosban az idei Világgazdasági Fórum, amelynek során többek között az ukrajnai és a gázai konfliktusról is egyeztetnek a világ vezetői.

Forrás: Reuters, Quartz, Al-Dzsazíra2024. 01. 15. 10:12
SCHWAB, Klaus Martin
Davos, 2023. január 17. Klaus Schwab, a szervezet alapítója és ügyvezetõ elnöke felszólal a Világgazdasági Fórum találkozóján Davosban 2023. január 17-én. MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller Fotó: Gian Ehrenzeller
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világot sújtó több, egyidejű krízisre keresnek megoldást a világ politikai, gazdasági és civil vezetői, akik 54. alkalommal gyűlnek össze a svájci síparadicsomban, Davosban. Mintegy hatvan állami vezető, több tucat külügyminiszter és Antonio Guterres ENSZ-főtitkár mellett ezerhatszáz vállalati vezető is részt vesz a Világgazdasági Fórumon (WEF) – írja a Reuters hírügynökség. 

Magyarországot Novák Katain köztársasági elnök képviseli.

Az Egyesült Államok küldöttségében Antony Blinken külügyminiszter mellett Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó és John Kerry, Joe Biden elnök klímavédelmi különmegbízottja is helyet kapott.

Kína 2017 óta a legmagasabb szintű delegációt küldi Li Csiang miniszterelnök vezetésével, a Közel-Keletről pedig többek között az izraeli elnököt és az iráni külügyminisztert is Davosba várják.

A találkozó napirendjén kiemelt helyen szerepel a közel-keleti, az ukrajnai és az afrikai konfliktushelyzetek megoldása – árulta el Borge Brende, a szervező alapítvány elnöke.

A programban szereplő több mint kétszáz ülés során a vezetők foglalkoznak majd a kereskedelem, az éghajlatváltozás és a mesterséges intelligencia kérdéseivel is. 

Azonban nem csupán az üléstermekben zajlik majd az élet. Davos városának több pontján lesznek kapcsolódó rendezvények, ezek nagy része, akárcsak maga a fórum csak meghívással vagy előzetes regisztrációval látogatható – hívja fel a figyelmet a Quartz hírportál.

Az elmúlt években többen kétségbe vonták Davos és a hozzá hasonló események létjogosultságát, a tavalyi fórumon például a G7-es vezetők közül csak Olaf Scholz német kancellár vett részt. Ezt a véleményt azonban nem mindenki osztja.

A vezetők nem veszítik el az érdeklődésüket az olyan fórumok iránt, mint a WEF, de stratégiai döntéseket hoznak arról, hogy hasznos lenne-e részt venniük a találkozón minden évben

− idézi Peter Willetts-et, a londoni City Egyetem világpolitikai professor emeritusát az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

Bár a davosi fórum hivatalosan csak ma kezdődik, vasárnap már fontos megbeszélést tartottak a svájci városban. Több mint nyolcvan nemzetbiztonsági tanácsadó részvételével került sor arra az egyeztetésre, amelynek célja egy ukrajnai béketerv kidolgozása. A találkozón − amelyik már a negyedik volt a témában − Volodimir Zelenszkij ukrán elnök annak ellenére nem vett részt, hogy részt vett az ukránok által beterjesztett javaslat kidolgozásában. 

Bár a megbeszélést szándékosan úgy időzítették, hogy Kína küldöttsége is a helyszínen legyen, az ázsiai nagyhatalom visszautasította a részvételt.

Borítókép: Klaus Schwab, a szervezet alapítója és ügyvezető elnöke felszólal a Világgazdasági Fórum találkozóján, Davosban 2023. január 17-én (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.