Atomháború idején ez mentheti meg az embereket az éhhaláltól

Egy globális atomháború az egyik legfélelmetesebb forgatókönyv, amit az emberek elképzelhetnek. Az nemcsak rengeteg emberéletet követelne, hanem pusztító következményekkel járna a környezetre nézve is.

2024. 02. 02. 16:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milliárdokat fenyegetne az éhezés

Az atomháború bekövetkezése után jönne a nukleáris tél. Ez drasztikusan csökkentené a Föld hőmérsékletét és blokkolná a napfényt. A városok és erdők égő koromja miatt keletkező, s a légkörbe jutó részecskék eltakarnák az értékes napfényt.

Emiatt gondok jelentkeznének a mezőgazdaságban, élelmiszerhiány lépne fel a bolygón, s milliárdokat fenyegetne az éhezés. Egy ilyen szituációban a túlélőknek alternatív élelmiszerforrást kellene találniuk – írja a Metro brit hírportál.

A harmadik világháború kérdésével egyre többen foglalkoznak világszerte. Az orosz–ukrán háború miatt is többekben eluralkodott már a félelem. Vajon mi történne akkor, ha valóban atomháború törne ki a Földön? Egy nemzetközi tudományos csoport újabb tanulmánya már az emberiség nukleáris katasztrófa utáni túlélésének lehetőségével foglalkozik. A dokumentum középpontjában az élelmiszer áll.

A hínár lehet a megmentő

A kutatók úgy vélik, hogy van mód az emberek táplálására, vagyis az élelmiszer-ellátás megőrzésére, ennek pedig kulcsfontosságú eleme lehet a hínár. A szakemberek ugyanis tanulmányozták az algák túlélési képességét és tápértékét egy esetleges nukleáris tél körülményei között. A kutatások szerint a katasztrófát követő 9–14 hónapban a tengeri moszatgazdaságok a globális élelmiszerigény 45 százalékát is kielégíthetik.

Ily módon pedig 1,2 milliárd ember tudna túlélni, náluk ennek köszönhetően megelőzhető lenne az éhhalál.

Sok élelemre lesz szükségünk, és a mostani rendszer nem létezik majd. A tengeri moszat határozottan a gyors helyreállítás egyik fő jelöltje

– mondta Florian Ulrich Jen, a kutatást végző csapat vezetője.

Atomháború idején miként kell fogyaszthatóvá tenni a hínárt?


A szakemberek rámutatnak, hogy az algák gazdagok fehérjékben, ásványi anyagokban, vitaminokban, esszenciális aminosavakban és zsírsavakban. Ráadásul kellően „ellenállóak” a sugárzással szemben, így az emberek egyszerű mosás és főzés után fogyaszthatnák őket. Az algák azonban jódban gazdagok, és emiatt egészségügyi problémákat okozhatnak, annak ellenére is, hogy tápanyagot biztosítanának és életeket mentenének. Ha ugyanis nagy mennyiségben fogyasztjuk őket, megzavarodhat a pajzsmirigy működése. 

A tudósok az elméletüket az Oroszország és az Egyesült Államok közötti lehetséges konfliktus alapján modellezték.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay, geralt) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.