Drámai a helyzet az olasz börtönökben

A rendkívül rossz börtön körülményekről cikkeznek az olasz lapok. A felmérések szerint méltatlan körülmények között tartják fogva a rabokat a legtöbb olasz börtönben.

2024. 02. 20. 5:27
Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban az olasz lapok sokat cikkeztek a firenzei Sollicciano nevű fogdában eluralkodott kaotikus állapotokról és borzasztó körülményekről. 

A bandák közötti leszámolások, a falakon belüli rejtett erőszak gyakran kerül az újságok címlapjára. 

A legfrissebb híradások szerint az embertelen és megalázó körülményekre, a súlyos higiéniai hiányosságokra és a poloskákra hivatkozva fellebbezett egy rab a bíróságon. A kivizsgálások után elismerték, hogy a börtönben eltöltött nyolc év alatt valóban méltatlan körülmények között tartották a férfit, ezért az ügyészség úgy döntött, hogy 312 nappal megrövidíti fogva tartásának idejét. 

A firenzei bíróság főügyésze elismerte, hogy a város legnagyobb fogdája nem felel meg a higiéniai elvárásoknak, komoly problémákat vet fel az épületegyüttes állapota, poloskák és patkányok is vannak a cellákban. A sajtó szerint nagy a valószínűsége, hogy a börtönben tartott többi kétszáz rab is annak biztos tudatában fog élni a fellebbezés lehetőségével, hogy jelentősen csökkenthetik a hátralevő börtönéveket. 

Ami azonban még komolyabb problémát jelent, írják az olasz lapok, hogy az olasz börtönök 70 százaléka a firenzeihez hasonló állapotban van. Ez azt jelenti, hogy a firenzei eset láttán akár több ezer fellebbezésre is lehet majd számítani, ismerik el az olasz ügyészek. Következésképpen rengeteg fogvatartott lényegesen korábban nyerné vissza szabadságát, mely számos közbiztonsági problémát is felvet. 

Nemcsak az embertelen körülmények miatt aggasztó az olasz börtönök helyzete. Ugyancsak a Sollicciano nevű firenzei fogdában rejtélyes körülmények között hunyt el egy 51 éves férfi. Sajtóhírek szerint február 15-én egy szerb származású rab életét veszítette. Január 31-én cellatársa riasztotta az őröket, hogy elájult, kómába esett, ezt követően pedig nem is tért magához. Védőügyvédje boncolási jegyzőkönyv kiadását kérte, mivel tisztázatlan volt a hirtelen rosszullét és ájulás oka. 

A fogvatartott ugyanis több levélben is panaszkodott családtagjainak a börtönben őt ért verésekről és erőszakról. 

Pillanatnyilag csak feltevések, a boncolásból azonban kiderülhet, hogy hirtelen rosszullét okozta-e a végzetes kómát, vagy külső körülmények játszottak szerepet a rab elhalálozásában. A börtönben amúgy is rettenetesen rossz a hangulat, írják a lapok. 

Az elmúlt napokban összeverekedtek a rabok, egy marokkói férfi súlyosan megsérült és többnapos kórházi ellátásra szorult. Időnként a bandák közötti leszámolások is felforgatják a börtönéletet. Legutóbb egy nigériai banda csapott össze egy albán bandával. Az orvosi vizsgálatokat kihasználva estek egymásnak a rabok, a felügyeletet biztosító őröknek komoly kihívást jelentett a rend helyreállítása.

Az olasz börtönök helyzetét az is bonyolítja, hogy a fogvatartottak több mint 60 százaléka külföldi. A legtöbb rab marokkói, ezt követik a romániai, a tunéziai és az albániai származású bűnözők. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.