Dróntámadás ért egy kurdok ellenőrizte amerikai bázist, több fegyveres meghalt

A támadás célpontja egy kiképzőközpont volt az al-Omár olajmezőnél.

Forrás: MTI2024. 02. 05. 11:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dróntámadás ért a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban egy  kurdok ellenőrizte amerikai támaszpontot, hét fegyveres meghalt, körülbelül húszan megsebesültek – jelentette be hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat. 

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű ernyőszervezet sajtóközleményben megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy a támadás célpontja az egyik kiképzőközpontjuk volt az al-Omár olajmezőnél. Kiemelték, hogy a támadást a tartomány Damaszkusz által ellenőrzött térségéből indították – írja az MTI.

A támadás elkövetőjeként az Irán-barát Iraki Iszlám Ellenállás nevű síita milíciaszövetség Telegram-üzenetben jelentkezett. A nagy-britanniai székhelyű OSDH vezetője, Rámi Abdel-Rahmán elmondta, az Irán által támogatott csoportok először intéztek támadást amerikai bázis ellen azt követően, hogy az amerikai erők szombatra virradóra több, összesen mintegy 45 halottal járó légicsapást intéztek Teheránnal szövetséges milíciák iraki és iráni támaszpontjai ellen.

Az amerikai légicsapás-sorozat annak megtorlása volt, hogy a múlt hét végén Jordánia északkeleti részén, a szíriai határ közelében egy előretolt katonai támaszpontot dróntámadás ért, és ebben három amerikai katona meghalt, valamint több mint negyven megsebesült. A jordániai incidens az amerikai erők ellen sorozatossá vált közel-keleti támadások közül az első olyan volt, amely amerikai katonák halálát okozta.

Borítókép: Az iraki síita Népi Mozgósító Erők nevű szervezet tagjai épülettörmeléket hordanak el egy amerikai légicsapás helyszínéről a szíriai határ közelében levő nyugat-iraki Kaim városban 2024. február 3-án, egy nappal azt követően, hogy az Egyesült Államok szíriai és iraki célpontokat bombázott, válaszul az amerikai katonák halálát okozó január végi támadásra (Fotó: MTI/AP/Iraki Népi Mozgósító Erők)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.