Kiborultak az EP-képviselők, hogy Orbán Viktor álláspontja érvényesült az EU-csúcson

Az Európai Parlament ülésén értékelte az EU-csúcs eredményeit, ahol megerősítették, hogy az EU-nak továbbra is rendíthetetlenül támogatnia kell Ukrajnát.

2024. 02. 06. 12:50
ORBÁN Viktor; FRIEDEN, Luc;
Brüsszel, 2024. február 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén. Mellette Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök (j2). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kint az utcákon európai agrártermelők százezrei tiltakoznak a gazdákat és a mezőgazdaságot tönkretevő brüsszeli döntések ellen. A kapuknál illegális migránsok millióinak áradata özönlik Európába az unió védtelen külső határain keresztül

– fogalmazott Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője, aki hozzátette, „házon belül és más uniós intézményekben brutális korrupciós botrányokra derült fény. Brüsszel, élen az Európai Parlamenttel, a korrupció fővárosa”.

A napnál is világosabb, Brüsszelben változás kell! Júniusban nemcsak nekünk, magyaroknak, hanem Európa-szerte lesz lehetőségük az embereknek, hogy elzavarják végre a korrupt és mihaszna brüsszeli bürokratákat.

A képviselő gondolatait az Európai Parlament plenáris ülésén osztotta meg, ahol Charles Michel, az Európai Tanács elnökével és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökének részvételével tartottak vitát. A vitán a rendkívüli EU-csúcs eredményeit értékelték a képviselők, azaz a döntést az ötvenmilliárd eurós pénzügyi segélycsomagról Ukrajna számára.

Charles Michel (Fotó: Geoffroy van der Hasselt)

A vita kezdetén Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elmondta: az egység és az eltökéltség bontakozott ki a február elsején meghozott tanácsi döntésben. 

Nem hagytuk magunkat megfélemlíteni Oroszországtól, és továbbra is támogatjuk Ukrajnát és az ukrán nép jövőjét. 

– fogalmazott Michel. Az Ukrajnának adott támogatás minden eurója a saját jólétünkbe és biztonságunkba való befektetés, tette hozzá. – Emellett felszólítjuk az Egyesült Államok kongresszusát, hogy minél előbb hagyják jóvá a hatvanmilliárd dolláros, Ukrajnának szóló támogatást – hangsúlyozta az Európai Tanács elnöke. Charles Michel azt is elmondta, hogy 14 milliárd eurós többletforrást biztosítanak migrációs célokra.

Ursula von der Leyen felszólalásában kiemelte, nagyon sok figyelem övezte az EU ötvenmilliárd eurós Ukrajnának szóló támogatásának szavazását, és megköszönte a támogatást; kiemelte azt, hogy az unió addig támogatja Ukrajnát, amíg csak szükséges. Az Európai Bizottság elnöke megerősítette, Európa Ukrajna mellett áll és a kifizetések már márciusban megindulnak, hangsúlyozta. 

A parlament a kezdetektől fogva támogatta javaslatunkat. És ma szeretném megköszönni Önöknek a rendíthetetlen támogatásukat. Ezt jelenti az, hogy Ukrajna mellett állunk, amíg csak szükséges. Az Önök jóváhagyásával már márciusban képesek leszünk fontos kifizetéseket teljesíteni Ukrajnának. 

– mondta von der Leyen. 

Orbán Viktor miniszterelnök (balról a harmadik), Olaf Scholz német kancellár (balról a második) és Klaus Iohannis román államfő (balra) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén. Nikolai Denkov bolgár miniszterelnök (jobbról a második) és Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök (jobbra) (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Az elnökökkel szemben az európai parlament baloldali fősodra ezúttal is Orbán-show-t csinált az ülésből. 

Cseh Katalin a Renew Europe képviselőcsoport alelnökeként arról beszélt, hogy Orbán Viktor zsaroló politikája nem ért célba, és az Ukrajnának megszavazott támogatás élet-halál kérdése.

WEBER, Manfred
Manfred Weber Fotó: Julien Warnand

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke így fogalmazott: Orbán zsarolása nem állhatott az európai egység útjába, és az ötvenmilliárdos támogatással elindulhatnak az ukrán reformok. Elmondása szerint tudjuk, hogy Ukrajna megnyeri a háborút, nem működnek a fenyegetések, és megköszönte Donald Tusk lengyel kormányfő elkötelezett támogatását.

A Zöldek elnökhelyettese szerint a februári EU-csúcson bebizonyosodott, hogy a 26-ok együtt erősebbek, mint Orbán Viktor egyedül, egyben szorgalmazta a Magyarország elleni 7. cikkely szerint eljárás megindítását.

Ezt a domináns hangulatot csak olyan felszólalók törték meg, mint a német Gunnar Beck, az Identitás és Demokrácia képviselőcsoport tagja, aki úgy fogalmazott, hogy bár Ursula von der Leyen szerint február 1. egy „jó nap volt” de az igazából az EU Orbán Viktorral szembeni zsarolásáról szólt.

Gunnar Beck szerint a jóváhagyott ukrán támogatásból az európai gazdákat is támogathatták volna, de az uniós forrás így amerikai fegyverkonszernek zsebébe fog vándorolni.

Borítókép: Brüsszel, 2024. február 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (jobbra) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén. Mellette Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.