Lengyelországot támadja Ukrajna minisztere

– Továbbra is mindent meg kell tennünk azért, hogy Ukrajna megvédje magát. Ez a mi biztonságunk kérdése is. Ukrajna támogatása azonban nem párosulhat azzal, hogy az a lengyel mezőgazdaság összeomlásához vezet – hangsúlyozta Jaroslaw Kaczynski.

2024. 02. 25. 18:38
Megrongált vagonokból kiömlő ukrán gabona (Forrás: X / Olekszandr Kubrakov)
Megrongált vagonokból kiömlő ukrán gabona (Forrás: X / Olekszandr Kubrakov)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A képeken 160 tonna megsemmisült ukrán gabona látható. A gabona a gdanski kikötőbe, majd onnan más országokba tartott. Vandalizmus negyedszer a lengyel vasútállomásokon. A büntetlenség és felelőtlenség negyedik esete” – írta Olekszandr Kubrakov az X-en. 

Az ukrán miniszterelnök-helyettes és infrastrukturális miniszter a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében vandalizmussal vádolta a lengyeleket, és tétlenséggel a lengyel kormányt és rendőrséget.  

Meddig engedi még a kormány és a lengyel rendőrség ezt a vandalizmust? Ismétlem, ezeket a mezőgazdasági termékeket lezárt vagonokban más országokba szállítják. Szigorúan betartjuk a törvényt. És önök? 

– fogalmazott. Ukrajna lengyelországi nagykövete hozzátette, „az ilyen barbárság elkövetői nemcsak Ukrajnának, hanem Lengyelországnak is ártanak. Felszólítjuk a lengyel hatóságokat és a rendőrséget, hogy tegyenek meg mindent, ami lehetséges és lehetetlen, hogy megtalálják és igazságosan megbüntessék az ilyen szégyenletes tett elkövetőit!’

Ahogy arról lapunk is beszámolt, nagyszabású gazdatüntetés zajlik Lengyelország-szerte, az ukrajnai határokon pedig már hónapok óta tart a blokád. 

A gazdák azt akarják megakadályozni, hogy a silány minőségű és olcsó ukrán mezőgazdasági termékek bejussanak az Európai Unió területére, hiszen azzal, hogy Brüsszel megengedi az ilyen ukrán termékek beáramlását az uniós piacra, a gazdák ellehetetlenülnek. 

A dühös termelők a kamionokat és a vonatokat is megállítják, utakat, autópályákat, autóutakat is blokkolnak. 

Az ukrán mezőgazdasági termékek beáramlása mellett pedig azt is követelik, hogy a kormány lépjen vissza az uniós zöldmegállapodástól, ami tovább nehezíti a helyzetüket. 

Ez Lengyelország, nem Brüsszel, mi nem támogatjuk az ukránokat

– hangzott el az egyik tüntetés helyszínén.

Donald Tusk miniszterelnök csütörtökön ugyanakkor a tüntetések kapcsán láthatóan jobban aggódik az ukránokért, mint a lengyel gazdákért.

Csütörtökön azt jelentette be, hogy annak érdekében, hogy százszázalékos garanciát nyújtsanak arra, hogy a katonai és humanitárius segélyek késedelem nélkül elérjék Ukrajnát, az Ukrajnával közös határátkelőket, valamint az utak és vasutak kijelölt szakaszait felveszik a kritikus infrastrukturális létesítmények listájára, emlékeztet a WPolityce lengyel hírportál. 

Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnök, a Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselője tétlenséggel vádolja Donald Tusk kormányát az Ukrajnából Lengyelországot elárasztó élelmiszerekkel szemben. 

„Az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékekre vonatkozó embargó elengedhetetlen!” – írta közösségi oldalán. Mint hangsúlyozta, ebben az ügyben nem lehet késlekedni, amíg a Brüsszelből érkező döntésekre várnak, és hozzátette:

Mi már megmutattuk, ezt hogyan kell csinálni.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke pedig azt hangsúlyozta:

Továbbra is mindent meg kell tennünk azért, hogy Ukrajna megvédje magát. Ez a mi biztonságunk kérdése is. Ukrajna támogatása azonban nem párosulhat azzal, hogy az a lengyel mezőgazdaság összeomlásához vezet.

Borítókép: Megrongált vagonokból kiömlő ukrán gabona (Forrás: X/Olekszandr Kubrakov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.