Lesznek nukleáris fegyverek az űrben?

A nukleáris fegyverkezés ismét a nagyhatalmi retorika középpontjába került. Az Egyesült Államok ugyanis azt állította, Oroszország olyan nukleáris fegyvereket fejleszt, melyek az űrbe való kilövés után megzavarhatják a katonai kommunikációt és a telefonos szolgáltatásokat. Az amerikai értesülésekre reagált Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

2024. 02. 21. 7:52
SOJGU, Szergej; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Szergej Sojgu védelmi miniszter megbeszélést folytat a moszkvai Kremlben 2024. február 20-án Fotó: MTI/EPA pool/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszandr Kazakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Oroszország ellenzi a nukleáris fegyverek telepítését az űrbe – reagált az amerikai vádakra Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden. Az államfő egyúttal leszögezte, az oroszok az amerikaihoz hasonló űrképességek fejlesztésén dolgoznak. Felidézte, korábban Oroszország többször javasolta az űrben való együttműködést, ám a Nyugat rendre elzárkózott előle.

Éppen ellenkezőleg, mindenkit arra buzdítunk, hogy tartsa be az ezen a területen létező összes megállapodást

– tette hozzá.

Az amerikai hírszerzés ugyanis azt állította múlt héten, keleti riválisa nukleáris fegyvereket készül telepíteni az űrbe, azzal a céllal, hogy a kommunikációhoz használt műholdakat megsemmisítse, így megzavarva többek közt a katonai kommunikációt és a telefonos szolgáltatásokat. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője még figyelmeztetett is, egy ilyen lépés sértené az 1967-ben aláírt nemzetközi világűrszerződést, melyet az Egyesült Államok és Oroszország is ratifikált.

A dokumentum ugyanis tiltja, hogy az aláírók Föld körüli pályára állítsanak a világűrben nukleáris fegyvert vagy bármilyen más tömegpusztító fegyvert.

Az amerikai aggodalmaknak múlt héten Joe Biden elnök szintén hangot adott, aki szerint az orosz program célja, hogy a világűrben keringő műholdakat megrongálja. Kiemelte ugyanakkor, hogy a műholdakat célzó fegyver nem jelent fenyegetést az emberiségre, és álláspontja szerint Moszkva végül nem fogja a rendszer telepíteni.

Az üggyel kapcsolatban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is megszólalt, aki szerint az amerikai híresztelések célja, hogy nyomást gyakoroljanak a kongresszusra, hagyják jóvá az Ukrajnának nyújtandó segélyeket, valamint hogy arra sarkallják Moszkvát, kezdje újra a nukleáris fegyverzet-ellenőrzési tárgyalásokat Washingtonnal. A tárcavezető kiemelte, az Egyesült Államok tudja, hogy ilyen projekt nem létezik. Utóbbiakat az ukrajnai háború nyomán függesztették fel.

Putyin egyébként nem zárkózott el attól, hogy a jövőben ismét felvegye a kapcsolatot az Egyesült Államokkal – elsősorban a védelmi és külügyminisztérium szintjén –, ám az amerikai Ukrajna-politika miatt egyelőre aligha kerülhet sor a két nagyhatalom közeledésére.

 

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Szergej Sojgu védelmi miniszter megbeszélést folytat a moszkvai Kremlben 2024. február 20-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszandr Kazakov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.