Megálljt parancsolnak Amerikában az ukrán segélynek

Bár a demokraták győzelemként ünneplik, hogy a szenátus elfogadta az Ukrajnának szánt hatvanmilliárd dolláros támogatást is magában foglaló törvénytervezetet, valószínűtlen, hogy a javaslatot ebben a formában megszavazza a képviselőház.

2024. 02. 14. 9:30
McCARTHY, Kevin
Washington, 2023. október 4. A kongresszus washingtoni épületének, a Capitoliumnak a képviselõházi szárnya 2023. október 4-én, miután az elõzõ nap többségi szavazással megfosztották hivatalától Kevin McCarthy republikánus párti képviselõházi elnököt. Az elnök elmozdítását a republikánusok konzervatív nézeteket valló, Szabadság nevû tömörülésének tagja, Matt Gaetz floridai képviselõ kezdeményezte. MTI/AP/J. Scott Applewhite Fotó: J. Scott Applewhite
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kicsi az esély arra, hogy a szenátus által megszavazott segélycsomagot a képviselőház is elfogadja, Mike Johnson házelnök ugyanis még a szenátusi szavazás előtt nyilvánvalóvá tette, hogy nem fogja napirendre tűzni azt, legalábbis biztosan nem ebben a formában – számol be róla a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Miután a szenátus megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely magában foglalja többek között az Ukrajnának szánt hatvanmilliárd dolláros és az Izraelnek szánt 14 milliárd dolláros segélyt, Joe Biden amerikai elnök sürgette a képviselőket, hogy minél hamarabb szavazzanak a tervezetről.

A republikánusok továbbra is fenntartják, hogy addig nem hajlandók semmilyen segélycsomagot elfogadni, amíg a határvédelem kérdését nem sikerül megnyugtatóan rendezni. Arra hívták fel a figyelmet, hogy az amerikai emberek biztonságos déli határt akarnak, a szenátus pedig figyelmen kívül hagyta ezt az igényt.

A demokraták sürgetik Johnsont, hogy bocsássa szavazásra a javaslatot. Hakeem Jeffries képviselőházi demokrata vezető fogadkozott, hogy minden rendelkezésükre álló eszközt bevetnek, hogy napirendre kerüljön a tervezet. Ahhoz azonban, hogy megkerüljék Johnsont, legalább néhány republikánusnak át kellene állnia, amit a Breitbart amerikai hírportál valószínűtlennek tart.

Akadt, aki még azt is felvetette, hogy Mike Johnsonnak le kellene mondania, hogy utat engedjen a segélycsomag elfogadásának. Azonban még ha Johnson meg is fontolná ezt, a lépés visszafelé sülhetne el, hiszen a tavaly őszi tapasztalatok alapján a házelnök hiánya hetekre, sőt hónapokra is megakaszthatja a képviselőház munkáját.

Borítókép: A kongresszus washingtoni épületének, a Capitoliumnak a képviselőházi szárnya (Fotó: MTI/AP/J. Scott Applewhite)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.