Sorra érkeznek a politikusok reakciói Alekszej Navalnij halála után + videó

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a börtönben halt meg.

Forrás: MTI2024. 02. 16. 20:49
NAVALNIJ, Alekszej
Moszkva, 2024. február 16. 2019. augusztus 22-i kép Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetõrõl a meghallgatása elõtt egy moszkvai bíróságon. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) közölte, hogy a 2021. januárban bebörtönzött 47 éves Navalnij 2024. február 16-án rosszul lett, és meghalt a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben levõ 3. számú büntetõtelepen. MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk is megírta, hogy meghalt a börtönben Alekszej Navalnij. Erről az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat is beszámolt, mint írták, Navalnij séta után rosszul lett. A kiérkező orvosok állapították meg a halálát.

A Kreml pedig bejelentette, hogy a börtönszolgálatok vizsgálják Navalnij halálának körülményeit, és jelenleg nincs információjuk a halál okáról. 

Az orvosoknak ki kell deríteniük Navalnij halálának okait. Ezt mondta Dmitrij Peszkov szóvivő az ellenzéki politikus halálával kapcsolatban – írja a BBC brit hírügynökség. Peszkov kiemelte: Vlagyimir Putyin orosz elnököt is tájékoztatták Alekszej Navalnij haláláról. 

Navalnij halálának pontos körülményei nem ismertek, de a világ vezetői Putyint és autokratikus rendszerét okolják, amelyre Navalnij politikai és szimbolikus fenyegetést jelentett.

 

Joe Biden szerint Putyin a felelős Navalnij haláláért

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt tartja felelősnek, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus meghalt a börtönben.

Nem tévedés: Putyin felelős Navalnij haláláért − fogalmazott. Hozzátette, Putyin nem csak más országok állampolgárait veszi célba, amint azt az Ukrajnában jelenleg zajló eseményekből láthattuk, hanem a saját népén is szörnyű bűnöket követ el. Joe Biden kiemelte, hogy felháborodott a hír hallatán.

− Navalnij bátran kiállt a korrupcióval, az erőszakkal és minden rossz dologgal szemben, amit a Putyin-kormány tesz. Válaszul Putyin megmérgezte, letartóztatta, és koholt bűncselekmények miatt vádat emelt ellene. Még a börtönben is erőteljes hangja volt az igazságnak  mondta − mondta Biden.

− Biztonságban élhetett volna száműzetésben az ellene 2020-ban elkövetett merénylet után, amely majdnem megölte. Ehelyett visszatért Oroszországba − tudván, hogy valószínűleg bebörtönzik, esetleg megölik, ha folytatja munkáját. De mégis megtette. Mert olyan mélyen hitt hazájában − folytatta az elnök.

Nem tudjuk pontosan, mi történt, de kétségtelen, hogy Navalnij halála annak a következménye volt, amit Putyin és gengszterei követtek el

 − mondta Biden, amikor egy riporter megkérdezte, hogy Navalnij halála merénylet volt-e.

 

Lengyel politikusok: Alekszej Navalnij haláláért az orosz elnök felelős

Alekszej Navalnij gyilkosság áldozata lett, haláláért Vlagyimir Putyin orosz elnök a felelős − vélekedtek pénteken egybehangzóan vezető lengyel politikusok az orosz ellenzéki politikus halálhírére reagálva.

Alekszej Navalnij a Kreml-rezsim újabb áldozata

 − írta Andrzej Duda elnök az X közösségi felületen. Ez a brutalitás azonban a gyengeség jele. A putyinizmus végül elmúlik, és Navalnij öröksége győzni fog − tette hozzá. Az államfő részvétét fejezte ki Navalnij családjának.

Szymon Holownia, a parlament alsóházának (szejm) elnöke az X közösségi felületen azt írta: Navalnijt meggyilkolták, egy bűnöző gyilkolta meg a politikai foglyot, aki az ő bandita rezsimjével szembeni ellenállás legnagyobb jelképe volt.

Alekszej, soha nem felejtünk el, soha nem bocsátjuk meg nekik − írta Donald Tusk miniszterelnök a közösségi médiában.

Navalnijnak az volt a bűne, hogy szembeszállt Vlagyimir Putyinnal − mondta a PAP hírügynökségnek nyilatkozva Radoslaw Sikorski külügyminiszter. Az orosz ellenzéki politikust koholt vád, hamis bizonyítékok alapján ítélték el, és borzasztó körülmények között tartották fogva − húzta alá Sikorski. Mindezért Vlagyimir Putyin a felelős − tette hozzá.

A varsói külügyminisztérium a honlapján közzétett hivatalos állásfoglalásban Navalnij halálának független vizsgálatát, halála összes körülményének tisztázását sürgette. A tragédiáért a teljes felelősség az orosz kormányzatot terheli − állapították meg.

Katarzyna Pelczynska-Nalecz fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős miniszter, Lengyelország volt moszkvai nagykövete újságíróknak elmondta: Navalnij halála „Putyin személyes bosszúját jelenti”. Az orosz elnök bosszút állt az őt bírálni merészelő emberen (...), és egyszerűen meggyilkolta őt.

Mateusz Morawiecki előző lengyel kormányfő az X-en közzétett bejegyzésében azt írta: Navalnij halála azt bizonyítja, hogy Putyin semmitől sem riad vissza (...) Így tipor és gyilkol Oroszország.

Lettország és Litvánia elnöke is a Kremlt okolta Alekszej Navalnij haláláért

A Kremlt tette felelőssé Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus haláláért Edgars Rinkevics lett elnök és Gitanas Nauseda litván államfő.

Bármit is gondoljunk a politikus Alekszej Navalnijról, őt most a Kreml brutálisan meggyilkolta. Ez tény, és ezt tudni kell a jelenlegi orosz rezsim valódi természetéről − fogalmazott Rinkevics pénteken az X közösségi platformon.

Nauseda pedig azt írta: Alekszej Navalnij nem a börtönben halt meg, őt a Kreml kegyetlensége ölte meg, és az a törekvés, hogy az ellenzéket mindenáron elhallgattassák. A litván államfő hozzáfűzte: az orosz rezsimnek ezért bíróság előtt kell felelnie.

Charles Michel: Az Európai Unió az orosz rezsimet tartja felelősnek Navalnij haláláért

Az Európai Unió az orosz rezsimet tartja felelősnek Alekszej Navalnij tragikus haláláért – írta Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke az X-en közzétett bejegyzésében pénteken.

Alekszej Navalnij a szabadság és a demokrácia értékeiért harcolt. Ideáljaiért a végső áldozatot hozta

 − írta Michel.

A tanács elnöke őszinte részvétét fejezte ki az orosz ellenzéki politikus családtagjainak és mindazoknak, akik a legsötétebb körülmények között is küzdenek a demokráciáért a világ minden táján.

A harcosok meghalnak. De a szabadságért folytatott harc soha nem ér véget

 − olvasható Michel bejegyzésében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejegyzésében azt írta, mélységesen felkavarta és elszomorította Alekszej Navalnij halálhíre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök semmitől sem fél jobban, mint a saját népének ellenvéleményétől. Navalnij halála komor emlékeztető arra, hogy mit képvisel Putyin és rendszere. Küzdjünk együtt azok szabadságának és biztonságának védelméért, akik fel merészelnek lépni az önkényuralom ellen

 − hangsúlyozta a bizottság elnöke.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke úgy kommentálta az orosz ellenzéki politikus halálhírét, hogy „a világ egy olyan harcost veszített el, akinek bátorságára nemzedékeken át fognak emlékezni.”

Megdöbbentő a Szaharov-díjas Alekszej Navalnij halála. Oroszország elvette a szabadságát és az életét, de a méltóságát nem. A demokráciáért folytatott küzdelme tovább él 

− írta az X-en közzétett bejegyzésében.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága és az EBESZ soros elnöke is vizsgálatot sürget Navalnij halála ügyében

Átlátható és független vizsgálatot sürgetett az orosz hatóságoknál pénteken az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (OHCHR) és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöke Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető halála ügyében.

Ha valaki az állam őrizetében hal meg, az ember hajlamos azt feltételezni, hogy az állam felelőssé tehető a haláláért. Ezt a felelősséget pedig csak egy független testület pártatlan, alapos és átlátható vizsgálata képes megcáfolni

 − fogalmazott Liz Throssell, az OHCHR szóvivője.     

Ian Borg, az EBESZ soros elnöke, Málta külgazdasági és európai ügyekért felelős külügyminisztere az X közösségi oldalon közzétett üzenetében szintén arra szólította fel az orosz hatóságokat, tisztázzák az aktivista halálának körülményeit, valamint részvétét fejezte ki Navalnij családja felé.

Üzenetében egyúttal „az alapvető szabadságjogok bátor védelmezőjének” nevezte Navalnijt, „aki az életét a demokrácia és a szabadság oroszországi terjesztésének szentelte.”

Borítókép: 2019. augusztus 22-i kép Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőről a meghallgatása előtt egy moszkvai bíróságon (Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.