A gazdatüntetések miatt titkolja Brüsszel, hol tart Ukrajna csatlakozása

Uniós szinten versenybe kerültek egymással az európai gazdák, valamint Ukrajna EU-tagsága: miközben a gazdák úgy látják, elveszítették a csatát, Brüsszel a posztszovjet országra fókuszál, és úgy döntött, inkább a nyilvánosság kihagyása nélkül hajtják végre a csatlakozási előkészületeket. A gazdák azonban hallani sem akarnak az unió reformjáról, és újabb megmozdulásokra készülnek csütörtökön a belga fővárosban az EU-csúcstalálkozó idejére.

Forrás: Politico2024. 03. 19. 6:54
Olasz gazdák az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen tüntetnek egy mezőn, Róma közelében 2024. február 9-én. Fotó: Giuseppe Lami Forrás: MTI/EPA/ANSA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Titokban tartja az Európai Unió Ukrajna, Moldova, valamint a nyugat-balkáni országok csatlakozásának előkészítése érdekében végzett munkát – erről írt kedd reggel a Politico brüsszeli hírportál uniós tisztviselőkre hivatkozva. Év elején ugyanis sorra lázadtak fel a tagállamokban a gazdák – többek közt Németországban, Spanyolországban és Franciaországban – amiatt, hogy az uniós normáknak nem megfelelő ukrán termékek elárasztják a piacokat, továbbá azt is nehezményezték, hogy a tervbe vett uniós intézkedések szintén nem a gazdák munkáját hivatottak elősegíteni. Noha Brüsszel tett némi engedményt a gazdák irányába,

a júniusi európai parlamenti (EP) választások előtt senki sem akar a bővítésről beszélni – mutatott rá egy uniós tisztviselő.

„Az európai gazdák kevesebb támogatásáról beszélni nem olyasmi, amit a kampányszlogenjeikbe akarnak helyezni, vagy választási munícióként a szélsőjobboldalnak adni” – tette hozzá. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azonban tavaly arra tett ígéretet, felkészíti a tömböt Ukrajna befogadására. A posztszovjet ország ugyanis közel 44 milliós lakosságával a legnagyobb tagállam lenne, és jelentős befolyása lenne mind az Európai Parlamentben, mind az Európai Unió Tanácsában. A kohéziós politikára ugyanakkor hatalmas terhet róna, tekintettel arra, hogy Ukrajna gazdaságilag a háború előtt sem állt túl jól, GDP-je az egyik legalacsonyabb volt Európában.

Tavalyi előrejelzések szerint, ha Ukrajna EU-tag lenne, hét év alatt mintegy 186 milliárd euró uniós forráshoz juthatna hozzá, ami azt is jelentené, hogy minden tagállamnak többet kellene fizetnie, ám kevesebb pénzhez jutna, mint eddig.

Éppen ezért, Brüsszel úgy döntött, hogy Ukrajna, Moldova, Georgia, valamint a nyugat-balkáni országok csatlakozásának előkészítését nem a nyilvánosság előtt kell végrehajtani. A gazdák azonban hallani sem akarnak az unió reformjáról, sőt, újabb megmozdulásokkal is készülnek csütörtökön, amikor a belga fővárosban EU-csúcstalálkozót tartanak a tagállamok vezetőinek részvételével. A Politico ugyanakkor úgy értesült, a csütörtöki egyeztetések agendáján nem szerepelnek a bővítéssel kapcsolatos viták.

Borítókép: Olasz gazdák az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen tüntetnek egy mezőn, Róma közelében 2024. február 9-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.