A migránsok ellen tiltakoznak a bolgárok, káosztól tartanak a hatóságok + videó

Hatalmas a felháborodás Bulgáriában a migránsok miatt: a balkáni ország a schengeni csatlakozás érdekében vállalta hatezer illegális bevándorló átvételét, az első migránsok még februárban megérkeztek Ausztriából. A kiutasított harmadik országbeliek jelenlétével azonban jelentősen romlott a közbiztonság: legutóbb egy fiatalokból álló csoport hölgytagját vették célba a bevándorlók, a bolgárok további atrocitásoktól tartanak. A balkáni országba érkezettek között olyanok is vannak, akiket gyilkosság, valamint szexuális bűncselekmény miatt ítéltek el korábban.

2024. 03. 16. 6:00
Europe's migrant crisis - TURKEY
Migrants near a stadium used for traditional Kirkpinar Oil Wrestling, waiting to cross to Europe near Turkey’s western border with Greece and Bulgaria, in Edirne, Turkey, Tuesday, Sept. 22, 2015. The European Union approves a plan to share 120,000 refugees across its 28 states, overriding vehement opposition from four ex-communist eastern nations. (Photo by Hristo Rusev/NurPhoto) (Photo by Hristo Rusev / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már hetek óta tart a bolgárok felháborodása a migránsok miatt Bulgáriában, ahol azt követően nőtt meg hirtelen az illegális bevándorlók száma, hogy múlt hónapban Szófiában megjelentek az első charterjáratok, amelyek Ausztriából szállították a visszatoloncolt migránsokat. A balkáni ország a schengeni tagság reményében kötelezettséget vállalt mintegy hatezer illegális migráns visszafogadására, akik 2008-tól Bulgáriában léptek először az EU területére. Bár az Alfa Research közvélemény-kutató legfrissebb kutatása szerint a bolgárok 60 százaléka számára alternatíva nélküli az európai uniós tagság, a megkérdezettek 70 százaléka ellenzi a migránsok közös elosztását az EU-ban.

A márciusi 1-jei különjáraton viszont hat olyan személy is rajta volt, akiket gyilkosságért, súlyos testi sértésért, szexuális bűncselekményért, rablásért, pénzmosásért utasítottak ki Németországból.

Egy hete a közösségi oldalak szervezésében mintegy kétezren tüntettek Szófiában, tiltakozásul az illegális bevándorlók által elkövetett erőszakos cselekmények miatt, követelve a kormánytól a migránsok befogadásának azonnali teljes tilalmát. A demonstrálók „Ki a migránsokkal Bulgáriából” feliratokkal vonultak fel.

A tüntetést az váltotta ki, hogy Szófia fő sétálóutcájában, a Vitoskán egy csoport bevándorló molesztálta egy fiatalokból álló csoport hölgytagját. „Habibi (arab szó, jelentése: kedvesem – a szerk.), gyere velem, hadd öleljelek meg” – mondták neki. A bolgár fiúk szóltak a bevándorlóknak, hagyják békén a lányokat és menjenek tovább. Erre a migránsok megtámadták a bolgár fiatalokat és megverték őket. A neoliberális kormányzat igyekezett elbagatellizálni az esetet: a belügyminisztérium magyarázata szerint a két csoport ismerte egymást és a konfliktus személyes jellegű volt. Sőt, a március 6–8-i incidensek bűncselekménynek és nem etnikai vagy idegengyűlöleti megnyilvánulásnak minősülnek a tárca álláspontja szerint.

Szófia sétálóutcájában nem ez volt az egyetlen eset, 24 órán belül újabb tömegverekedés történt ugyanezen a helyen külföldiek részvételével. Egy harmadik esetre pedig Ovcsa kupel kerület menekültközpontjában került sor, ahol az összecsapások során két ember megsérült, kórházba kellett őket szállítani. Itt is 500 fő vonult utcára tüntetni a kialakult helyzet miatt. A folyamatos rendbontások miatt a hatóságoknak több tucat migránst kellett átszállítani más menekültközpontokba.

Noha a fenti példák is alátámasztják, hogy az illegális migránsok jelenléte hatalmas káoszhoz vezethet, március 12-én Bulgária minisztertanácsának Facebook-oldalán azt írták, 

álhír, hogy soha nem látott migránsáradat van Bulgáriában, külföldiek verik az embereket Szófia utcáin, az állam pedig nem nyújt védelmet az állampolgároknak. Ezek az álhírek egybevágnak a Kreml migránsválságról szóló narratívájával.

 

Önbíráskodástól tartanak a hatóságok a migránsok miatt

A hatóságok nem véletlenül tartanak a migránshelyzet elmérgesedésétől. Félő, hogy amennyiben az állam nem tudja garantálni állampolgárainak biztonságát, megalakulnak a különböző migránsellenes önbíráskodó csoportok, és saját maguk gondoskodnak majd védelmükről. A futballdrukkerek egy része már jelezte ebbéli szándékát: 2016-ban és 2021-ben is bejárta a világsajtót az a videó, amelyen a „migránsvadász” Dinko Valev szidalmazza az arccal a földön fekvő migránscsapatot, mondva nekik, hogy többet ne jöjjenek Bulgáriába.

Az elmúlt héten kialakult feszültség, valamint a bolgár állampolgárok és külföldiek közötti gyakori összecsapások miatt radikális intézkedéseket javasoltak a migránsokkal kapcsolatos biztonsági válság kezelésére Bojko Boriszov, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért és Deljan Peevszki, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságért párt elnökei. Sürgősséggel két törvényjavaslatot nyújtottak be az országgyűlésbe, amelyek 1264 álláshellyel növelnék a határrendészet kapacitását a menekültközpontok védelme és a határbiztonság megerősítése érdekében. A két pártvezető úgy véli, hogy ezek az álláshelyek szükségesek valamennyi strukturális egység rendes működésének biztosításához.

Csütörtökön a szófiai városi önkormányzat rendkívüli ülést tartott a főváros biztonságáról a migránsokkal kapcsolatos incidensek miatt. Meghallgatták a belügyminisztérium és a menekültügyi ügynökség képviselőit. „Számunkra a polgárok biztonsága a legfontosabb, de a három belföldi incidenst nem szabad átpolitizálni”– jelentette ki Vaszil Terziev polgármester. A képviselők megjegyezték, hogy a fővárosban 3800 kamera van felszerelve, de nagy részük már 10 hónapja nem működik. Megegyezés született, hogy a város biztonságáért felelős alpolgármestert fognak kinevezni.  

Borítókép: Migránsok a bolgár–török határ török oldalán 2015. szeptember 22-én (Fotó: AFP/NurPhoto/Hristo Rusev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.