Anyakönyvvezetőtől egyből az urnához – így telnek az orosz elnökválasztás napjai + videók

Rengetegen mennek szavazni, sokan pedig emlékezetessé teszik a voksolásukat.

2024. 03. 16. 20:51
null
A group of girls dances on the central Nikolskaya street in Moscow on March 15, 2024, the first day of voting in the three-day presidential election. (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszországban jelenleg is zajlik a háromnapos elnökválasztás, amit sokan sokféleképpen tesznek emlékezetessé. A voksolás fő napja hivatalosan a vasárnap lesz, de már az elmúlt két napban is voltak olyanok, akik nem a megszokott módon mentek szavazni. Voltak, akik egyszerűen csak beöltöztek egy jelmezbe és úgy vonultak be a szavazóhelyiségbe, voltak, akik pedig kabalafigurának öltözve adták le a voksukat.

Olyan városok és szavazóhelyiségek is voltak, ahol nők, fiatal lányok hagyományos fejkendőben és ruhában mentek el voksolni és az ott lévő nemzetközi megfigyelőkkel táncoltak a Kalinka dalra.

Voltak olyanok is, akiknek a házasságuk napja és az elnökválasztás egy napra esett. A menyasszony és a vőlegény az anyakönyvvezető után egyből az urnához sietett. 

Szibériában is szavaznak az emberek; volt, aki szuperhősnek, más palacsintának öltözve ment az urnákhoz. Itt is voltak menyasszonyok és nemzeti viseletet viselő állampolgárok. De nem csak ez volt látványos, hiszen a szavazók egy része lovon, másik része pedig rénszarvason érkezett.

Az anapai kozákok is megadták a módját a szavazásnak. A szavazókat gyermek-fúvószenekar és dobosok köszöntötték.

Borítókép: Moszkvában is vidáman telik a hétvége, egy lánycsoport táncol a belvárosban (Fotó: Natalia Kolesnikova/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.