Az Orbán-recept Amerikában is alkalmazható a migráció ellen

Ma találkozik Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump korábbi amerikai elnök Floridában. A választási szuperévre való tekintettel a jobboldali közvélemény iránymutatásra is számíthat Donald Trumptól és Orbán Viktortól az idén követendő stratégiáról – jelentette ki lapunknak Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője, aki azt is elmondta, mivel vívta ki a republikánus közösség tiszteletét Orbán Viktor, és milyen hozadéka lehet a magyar–amerikai kapcsolatok terén annak, ha ismét Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke.

2024. 03. 08. 14:27
Orbán Viktor az Egyesült Államokban (Forrás: Orbán Viktor / Facebook)
Orbán Viktor az Egyesült Államokban (Forrás: Orbán Viktor / Facebook)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miért fontos ez a találkozó, és mi az üzenete a megbeszélésnek?

– A nemzeti erők nemzetközi együttműködésének két kiemelkedő vezetője találkozik egymással egy olyan történelmi pillanatban, amikor a liberális gőg és a baloldali hibák sorozata – a koronavírus-járvány kezelésétől az ukrajnai háborúig – mélyen aláaknázta világunk gazdasági alapjait és biztonságát. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a magyar miniszterelnök a republikánusok de facto elnökjelöltjével találkozik, ami előrevetíti, hogy a magyar–amerikai kapcsolatok sokat javulhatnak, ha Donald Trump visszatér a Fehér Házba.

A találkozón bizonyosan szó lesz az Ukrajnában dúló háború lezárásáról is, hiszen ebben a kérdésben Donald Trump és Orbán Viktor álláspontja igen közel áll egymáshoz. Magyarország az első pillanattól elítéli az orosz inváziót, és az azonnali fegyverszünetet, illetve a béketárgyalások megkezdését szorgalmazza. Ugyanakkor mi nem tehetünk többet annál, mint hogy felmutatjuk a konfliktusból kivezető út lehetőségét. Trump elnökként már ki is kényszerítheti a fegyvernyugvást – ez a legfontosabb választási ígéretei közé tartozik.

A választási szuperévre való tekintettel a jobboldali közvélemény iránymutatásra is számíthat Donald Trumptól és Orbán Viktortól az idén követendő stratégiáról. A konzervatívok történelmi jelentőségű feladata az, hogy kiszorítsák a hatalomból – Európában éppen úgy, mint Amerikában – azokat a liberálisokat, akik a harmadik világháború szélére lavírozták a civilizációnkat. Különösen akkor, amikor Emmanuel Macron francia elnök a felelőtlen javaslataival tovább szítja a háborús pszichózist. A nemzeti erők együttműködésének egyik jelentős állomása lesz majd a CPAC Hungary is április 25-én és 26-án Budapesten.

Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője. Forrás: Alapjogokért Központ

– Miért szeretik Orbán Viktort és a magyar modellt a republikánusok körében? Mivel vívta ki Donald Trump tiszteletét a magyar miniszterelnök?

– Az amerikaiak szeretik a győzteseket. Az, hogy a magyar jobboldal immár 14 éve minden választáson lényegében rommá veri a liberálisokat és a baloldalt, mindenképpen imponál Donald Trump szavazóbázisnak. A döntéshozók és a politikai gondolkodók emellett nagyra értékelik a gyakorlatba átültetett magyar konzervatív megoldásokat. Amerika egy migránsválság kellős közepén van, és sokan vélik úgy, hogy a 2015-ös krízis hazai megoldása – a fizikai és jogi határzár – olyan recept lehet, amely az Egyesült Államokban is alkalmazható. A magyar gyermekvédelemnek is számos rajongója akad az Atlanti-óceánon túl. A Florida államban bevezetett törvény, mely a szülői jogokat védi, és megtiltja a genderagymosást az állam iskoláiban és óvodáiban, a magyar rendelkezések amerikai adaptációjának tekinthető. A családokat támogató hazai intézkedések iránt is nagy az érdeklődés amerikai barátaink körében.

Orbán Viktor és Donald Trump harmadik alkalommal találkoznak. Fotó: AFP/Brendan Smialowski

– Milyen hozadéka lehet a magyar–amerikai kapcsolatokban annak, ha Donald Trump visszaülne az elnöki székbe?

– Első ránézésre úgy tűnhet, hogy a magyar–amerikai kapcsolatok egy problémás időszakát éljük, de ez csak a politikai viszonyra igaz. A konzervatív magyar és az ultraprogresszív amerikai kormány között valóban húzódik egy ideológiai szakadék, ám ne felejtsük el azt, hogy a katonai, kereskedelmi, pénzügyi és kulturális kapcsolatok továbbra is kimondottan jók. A két ország jobboldali mozgalmai is kiváló viszonyt ápolnak, az elmúlt években dinamikus együttműködés alakult ki az olyan nagy amerikai agytrösztök, mint a Heritage Alapítvány és a magyar kutatóintézetek között is. Ebben a kontextusban érdemes vizsgálni a magyar miniszterelnök látogatását az amerikai konzervatívok elnökjelöltjénél. 

Ha Donald Trump visszatér a Fehér Házba, biztosak lehetünk abban, hogy a magyar–amerikai kapcsolatrendszer minden dimenziója megerősödik.

 

– Milyen támadásokra számíthat a demokrata sajtó és az európai balliberális sajtó részéről Orbán Viktor, amiért Donald Trumppal találkozik?

– Éhes óvodásokat megszégyenítő toporzékolásra lehet számítani. A nemzetközi baloldali sajtó már a találkozó bejelentését követő órákban megkezdte a sárdobálást, és az alpári támadások folytatását biztosra vehetjük. A liberális oldal stratégiája a választási évben egyértelmű: mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy démonizálják az amerikai jobboldal elnökjelöltjét és az európai konzervatívok kiemelkedő vezéregyéniségét. Mindez természetesen a tengeren inneni és túli választásokkal függ össze. A globalista baloldal pániküzemmódban politizál, hiszen az elmúlt kormányzati ciklus során egyik kudarc érte őket a másik után, úgy a gazdaság és a közbiztonság terén, mint az oroszok elleni felelőtlen proxy háborújukban. Erre vezethető vissza a meglehetősen méltatlan és egysíkú politikai kommunikációjuk. Azonban pozitív hatásra nem számíthatnak. Donald Trump és Orbán Viktor politikai teljesítménye önmagáért beszél, őket ma már nem lehet befeketíteni a választók előtt. Az elmúlt évek őket igazolták, és ezen semmilyen sajtóhisztéria nem változtathat.

Borítókép: Orbán Viktor az Egyesült Államokban (Forrás: Orbán Viktor / Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.