Drámai döntésre szánta el magát Geert Wilders

A legutóbbi holland választás győztese mindent megtesz a jobboldali kormányzásért, ennek érdekében most még a pozícióról is hajlandó lemondani.

2024. 03. 13. 20:32
null
THE HAGUE - Geert Wilders (PVV) after a new round of discussions by informant Kim Putters. Putters talks to the party leaders about the formation of a new cabinet. ANP SEM VAN DER WAL netherlands out - belgium out (Photo by Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP) Fotó: ANP via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak akkor lehetek miniszterelnök, ha a koalícióban lévő minden párt támogatja. Ők nem támogatták. Jobboldali kabinetet szeretnék. Kevesebb menekültügyet és bevándorlást – írta a közösségi oldalán egy bejegyzésben Geert Wilders holland jobboldali politikus, aki megnyerte a novemberi holland választásokat. Wilders ezzel a bejegyzéssel jelezte, hogy kész lemondani a miniszterelnöki posztról is, ha azzal életben tartja a jobboldali koalíciós kormányzás reményeit.

Geert Wilders szerint a hollandokat kell előtérbe helyezni, az ország érdekei ugyanis sokkal fontosabbak a pozíciónál. A törvényhozásba bejutni tehát rendkívül könnyű, többségi kormányt alakítani viszont éppen ezért nehéz. Ebben segít a több évszázados holland demokrácia hagyományrendszere, amely egyrészt a korábbi pilléresedésen (reformátusok és katolikusok, majd baloldal, jobboldal és liberálisok tömbje), valamint a kompromisszumok kultúráján alapul. A koalíciókötéshez Wildersnek nézetei tompítására van szüksége, hiszen a képviselői helyek negyedét sem birtokló Szabadságpártnak több koalíciós partnert kell szereznie a többséghez.

Borítókép: Geert Wilders holland jobboldali politikus (Fotó: Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.