Folytatódik a botrány: az orosz külügyminisztérium beidézte a német nagykövetet

A világraszóló botrányt követően nem volt hajlandó az újságírók kérdéseire válaszolni a moszkvai német nagykövet. A Krími híd felrobbantásáról egyeztettek a német tisztek, miközben a kancellár szerint a NATO nem vesz részt az orosz–ukrán háborúban.

2024. 03. 04. 10:07
null
Klietz, 2024. február 23. Ukrán és német lobogó a Szász-Anhalt tartománybeli Klietz gyakorlóterén 2024. február 23-án. A támaszponton ukrán katonákat képeznek ki Leopard 1 A5-ös harckocsik használatára a német hadsereg, a Bundeswehr és az Európai Unió Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukrajna) összefogásával. Németország, Dánia és Hollandia állományból kivont Leopard 1 A5-ös tankokat bocsát az orosz támadás ellen védekezõ kijevi vezetés rendelkezésére. MTI/EPA/Hannibal Hanschke Fotó: Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alexander Lambsdorff moszkvai német nagykövet megérkezett az orosz külügyminisztériumba – jelentette a TASSZ orosz hírügynökség tudósítója. A német botrány aközben tört ki, amíg az orosz–ukrán háborúban a fronton egyre hevesebb harcok dúlnak.

 Az ukrán 28. gépesített dandár katonái egy 122 milliméteres önjáró löveggel tüzelnek orosz állásokra a kelet-ukrajnai Bahmut település közelében húzódó frontvonalnál 2024. március 3-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Amint azt egy forrás az orosz hírügynökségnek korábban elmondta, a diplomatát a Krími híd elleni támadásokról szóló német tisztek közti beszélgetés miatt idézték be

A német diplomata anélkül lépett be a külügyminisztériumba, hogy válaszolt volna az újságírók kérdéseire.

Mint arról korábban beszámoltunk, Margarita Szimonján, az RT orosz televízió főszerkesztője  pénteken tette közzé négy német főtiszt nevét és félórás bizalmas beszélgetésük átiratát. A dokumentum szerint február közepén a magas rangú német tisztek annak a hídnak a felrobbantásáról tárgyaltak, amely a Krím félszigetet köti össze Oroszországgal. 

A helyzet pikantériája, hogy miközben Olaf Scholz német kancellár arról beszél, hogy a NATO sem most, sem a későbbiekben nem vesz részt az orosz–ukrán háborúban, addig a tisztek egyeztetése arról szól, hogy a Taurus rakétákkal miként lehetne lerombolni a hidat. 

Borítókép: Ukrán és német lobogó a Szász-Anhalt tartománybeli Klietz gyakorlóterén 2024. február 23-án (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.